Achtergrond
WNL

Na de overstroming in Valkenburg sloegen criminelen hun slag

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Na de overstroming in Valkenburg sloegen criminelen hun slag

Na de overstromingen in Zuid-Limburg sloegen criminelen toe in het zwaar getroffen Valkenburg. Vooral ondernemers werden benaderd door criminelen die doortrapt te werk gingen.

#30 - Limburgse jongeren gewilde prooi voor criminelen: 'Keurige jongens benaderd in de supermarkt' (S03) - Het Misdaadbureau

Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg, ving na de ramp signalen op van 'criminelen die insprongen op de ramp'. "In eerste instantie was het relatief vrij onschuldig. Mensen stalen spullen die op straat lagen te drogen", vertelt Prevoo in podcast van Het Misdaadbureau. "Maar al snel kreeg ik signalen dat ondernemers werden benaderd door criminelen. Deze ondernemers zaten door de klimaatramp in enorme schulden." Het doel van de criminelen, was bijvoorbeeld om geld wit te wassen, drugshandel te faciliteren of vergaderruimte te regelen voor crimineel overleg.

Taboe

Prevoo merkte dat het lastig was om een voet tussen de deur te krijgen bij de getroffen ondernemers, want praten over schulden en het aannemen van crimineel geld is een taboe. "In Nederland heerst er een taboe op het praten over geld en over hoe je aan je geld komt. Dus laat staan dat je gaat praten over schulden die je hebt en dat je die oplost door met criminelen in zee te gaan." En dat maakt het voor criminelen weer makkelijker om toe te slaan. Het geval dat Prevoo het meest is bijgebleven, was van een vrouw die al bezig was met toeslaan toen ze nog in de gevangenis zat. "Ze had zich aangemeld voor schadecompensatie en ze had een twijfelachtig adres opgegeven. Na inspectie door vrijwilligers, bleek het niet in de haak te zijn."

Weerbaarder maken

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas kent de verhalen die Prevoo vertelt. "We proberen ondernemers weerbaarder te maken met het platform Weerbaar Maken Tegen Criminelen. Binnen dit platform werken ondernemers, politie, het OM en gemeenten samen om signalen snel in kaart te brengen." Vooral cybercrime staat hoog op de prioriteitenlijst. "We sturen vooral aan op bewustwording bij ondernemers, daar begint het uiteindelijk bij."

Maar makkelijk het probleem aanpakken, is het alsnog niet. Van alle provincies heeft de politie Limburg het kleinste aantal agenten. "Als je dat in verhouding afzet tegen het grote aantal moordzaken dat we hier hebben, waarbij veel agenten worden ingezet, dan is het heel erg lastig om deze criminaliteit hard aan te pakken", aldus misdaadverslaggever Bas Dingemans.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie