Achtergrond
WNL

Burgemeester van Westerwolde heeft geen vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester van Westerwolde heeft geen vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord

Jaap Velema, de burgemeester van Westerwolde waar Ter Apel onder valt, heeft geen vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord. "Je wordt ook wel cynisch als er jarenlang dingen beloofd worden en er weinig gebeurt. En dit akkoord gaat niet bijdrage aan een oplossing", aldus Velema in WNL Haagse Lobby.

Burgemeester van Westerwolde heeft geen vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord: 'Je wordt cynisch' (22 juli 2024) - WNL Haagse Lobby

Velema maakt zich vooral zorgen over de volgorde waarin het nieuwe kabinet de asielproblematiek wil aanpakken. "Zorg dat je eerst je asielbeleid op orde hebt voordat je de spreidingswet van tafel veegt", was het eerste wat Velema zei tegen minister Faber van Asiel. Faber wacht niet tot de instroom van asielzoekers naar beneden is gebracht voordat ze de spreidingswet gaat intrekken. "Ze wil geen parallelle processen, was haar antwoord. Ik vrees dat de rekening van dit beleid weer bij de inwoners van Ter Apel komt te liggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1,5 miljoen euro

De PVV-minister erkende in het gesprek met Velema dat inperking van de asielinstroom 'tijd kost', maar vertrouwen heeft Velema allerminst in dergelijke uitspraken. "Nee, ik heb er geen vertrouwen in. Elke avond slapen nog steeds 200 mensen te veel op het terrein van Ter Apel. Daarvoor hebben we inmiddels 1,5 miljoen euro bijgeschreven gekregen, maar liever had ik het probleem gewoon opgelost."

De kortgedingrechter veroordeelde het COA in januari tot het betalen van een dwangsom van 15.000 euro per dag voor elke dag dat het aantal mensen dat in het aanmeldcentrum verblijft boven de 2000 uitkomt, tot een maximum van 1,5 miljoen euro. De boetes moesten betaald worden vanaf 22 februari.

Nieuwe rechtszaak?

Velema deinst er dan ook niet voor terug om opnieuw juridische stappen te ondernemen als het probleem aanhoudt. "Natuurlijk spreken wij het COA aan op het feit dat ze zich echt aan de afspraken moeten houden, maar uiteindelijk is de minister direct verantwoordelijk."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie