Buitenland
WNL

Democraten zitten niet te wachten op discussie vervanger Biden: 'Er moet keihard campagne gevoerd worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Democraten zitten niet te wachten op discussie vervanger Biden: 'Er moet keihard campagne gevoerd worden'

Joe Biden heeft zich teruggetrokken in de strijd om het Witte Huis. Een opvolger is er nog niet definitief, al lijkt Kamala Harris op pole position te liggen. Hoe dan ook willen de Democraten snel duidelijkheid, zegt Amerikakenner Casper Thomas in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Biden opperde zich als presidentskandidaat namens de Democraten, maar officieel was hij dat nog niet. Dat zou pas op 19 augustus tijdens de partijconventie bekend worden gemaakt. Want dan brengen zo'n 4700 afgevaardigden hun stem uit wie zij als ideale kandidaat zien om straks in The Oval Office plaats te nemen.

Bijna 4000 van deze gedelegeerden hadden zich gebonden aan Biden. Nu de huidige president zich heeft teruggetrokken uit de race, zijn zij gevrijwaard van alle 'verplichtingen' en hebben zij een vrije keuze op wie zij willen stemmen.

'Keihard campagne voeren'

Het meest logische zou zijn dat Kamala Harris de nieuwe presidentskandidaat van de Democraten wordt. Biden schoof haar zelf al naar voren en daarnaast is Harris de vicepresident van Biden. Dat betekent dat, mocht er iets gebeuren met Biden, zij officieel de taken van president overhandigd krijgt. Met andere woorden: zij is al dagelijks bezig met de leiding over de Verenigde Staten.

Harris heeft zich gekandideerd, maar andere Democraten komt hetzelfde recht toe om de ring in te stappen met Donald Trump. "Als meerdere mensen zich gaan melden ontstaat er discussie en debat over wie het moet worden", zegt Thomas. "Mijn inschatting is dat ze het niet zover laten komen, want er moet keihard campagne gevoerd worden."

Thomas verwacht dat de Democraten er voor 19 augustus wel uit zien wie de presidentskandidaat moet worden. "Dat is in het belang van de hele partij. Of het nu Harris wordt of niet, ook zij moet nu het campagnepad op en zichzelf presenteren. Als de hele tijd boven haar hangt van wordt zij het wel of niet, dan remt dat de campagne van de Democraten."

Joe Manchin versus Kamala Harris?

Al is het in het nadeel van de Democraten om nog een interne strijd te voeren over wie het gevecht met Trump aangaat, dient zich toch mogelijk iemand aan: Joe Manchin, een ex-Democraat die nu door het leven gaat als onafhankelijk politicus en senator is in West-Virginia.

"Hij is een wat fossielere Democraat. Hij heeft het niet zo op met de groene agenda en zit wat aan de conservatievere zijde van de Democraten", omschrijft de Amerikanner hem. "Er wordt van hem gezegd dat hij zijn kans schoon ziet zich ineens op te werpen. Dan krijg je een heel ander type Democraat dan Harris."

Harris is namelijk "een zeer progressieve" Democraat, gaat Thomas verder. Eentje die nog veel progressiever is dan Joe Biden. En dat terwijl Biden "de meest progressieve president is" die de Verenigde Staten ooit heeft gehad.

Casper Thomas (Amerikakenner) over vervanger Joe Biden: 'Democraten willen snel duidelijkheid' (22 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie