‘Toch maar geen nieuwe heup’
- Nieuws
- ‘Toch maar geen nieuwe heup’
Ziekenhuis Bernhoven kiest voor 30 miljoen minder omzet. Ruim 100 projecten in het ziekenhuis moeten leiden tot minder overbodige zorg. Zo worden patiënten die in aanmerking komen voor een operatie dusdanig voorgelicht, dat ze steeds vaker afzien van behandeling.
“Het is belangrijk om de kosten van de zorg in de hand te houden om mensen niet te veel premie te laten betalen”, zegt Ab Klink van VGZ. Maar wat hij nog belangrijker vindt, is dat het eigen risico betaalbaar blijft. “Je ziet steeds meer dat mensen door die financiële last de zorg gaan mijden. En dat zijn met name die mensen die het wel nodig hebben.”
Minder in het ziekenhuis
Roland Koopman is een van de medisch directeuren van ziekenhuis Bernhoven. “Wij moeten de euro’s die we met elkaar in de Nederlandse gezondheidszorg ter beschikking stellen, zo goed mogelijk besteden. En als dat betekent: dichter bij de patiënt, dichter bij de huisarts en minder in het ziekenhuis, dan is dat een hele verstandige strategie.”
Uit onderzoeken blijkt dat patiënten vaker van behandelingen afzien, als zij goed worden voorgelicht. “Een mooi voorbeeld daarvan is de uitgebreide voorlichting die in projecten is gedaan over heupvervanging, daar blijkt dat 20 tot 30 procent van de patiënten uiteindelijk niet kiest voor de heupvervanging, terwijl de specialisten ervan overtuigd waren dat dat de beste behandeling was voor de patiënten op dat moment.”
Door meer tijd te nemen voor voorlichting en tijd te besteden aan keuzehulpen, ziet Koopman dat operaties soms wel met 20 procent afnemen, “terwijl ze toch dezelfde hoeveelheid mensen hebben geholpen en dezelfde kwaliteit blijven leveren”. De financiële consequenties zijn enorm, namelijk 30 miljoen minder omzet. “Daarom moet dit in volledige samenspraak met de grootste zorgverzekeraars die wij in ons verzorgingsgebied hebben. Zij staan ook volledig achter dit project.”