Achtergrond

Drank in de winkel, een goede zaak?

  1. Nieuwschevron right
  2. Drank in de winkel, een goede zaak?

Een drankje in de kledingzaak, glaasje bubbels bij de kapper en een tandarts met een bar in zijn wachtkamer. Op heel veel plekken wordt geëxperimenteerd met het schenken van alcohol.

Een ontwikkeling die door veel gemeenten wordt gestimuleerd, omdat het de winkelstraat leuker en aantrekkelijker maakt. En het geeft creatieve winkeliers meer mogelijkheden.

Maar er zijn ook tegenstanders. Het schenken van alcohol op plekken die daar traditioneel niet voor bedoeld zijn zou alcohol steeds normaler maken en dat is niet de bedoeling voor een verslavende stof met nadelige gezondheidseffecten.

Het vervagen van grenzen tussen horeca en winkels wordt ook wel blurring genoemd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) faciliteert een proef waarbij winkels ook alcohol mogen schenken. Naast deze proef lopen er in veel gemeenten ook andere experimenten waarbij het schenken van alcohol gedoogd wordt.

Tandarts

In Amsterdam is zelfs een tandarts die zijn wachtkamer heeft omgetoverd tot een heuse bar. Wouter Vriesman, de eigenaar van Welldent in Amsterdam, wil het tandartsbezoek zo een stuk ontspannender maken. Niet alleen voor mensen die bang zijn voor de tandarts, maar ook voor de gewone patiënt.

Lekker eerst een biertje en dan de stoel in. Vriesman heeft momenteel geen vergunning voor het schenken van alcohol en is dan ook door de gemeente op zijn vingers getikt. Sindsdien schenkt hij alleen nog alcoholvrij bier, ook op de tap.

Hij heeft inmiddels een vergunning aangevraagd en is heel positief over de afloop. “Het komt wel goed, binnenkort schenken wij hier gewoon een lekker pilsje”, zei Vriesman tegen EenVandaag.

Normaal

Dat vervagen van de grenzen tussen winkels en horeca is niet alleen gezellig. Blurring draagt bij tot het steeds normaler worden van alcohol en is daarom niet wenselijk, vinden de tegenstanders.

Alcohol is namelijk een verslavende en schadelijke stof en is de afgelopen jaren steeds normaler geworden. We drinken nu vijf keer meer dan in de jaren zestig. Per dag worden er in Nederland 25.000.000 glazen alcoholhoudende drank gedronken. Bier is het meest populair, gevolgd door wijn en vervolgens de gedestilleerde dranken.

Dat we steeds meer en steeds vaker drinken staat haaks op het advies over alcohol. In het voorjaar van 2016 heeft de Gezondheidsraad een nieuw advies uitgebracht dat luidt:

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Gezond

Alcohol heeft voornamelijk een nadelig effect op de gezondheid. Iedere drank werkt anders in je lichaam, maar de Gezondheidsraad heeft na een uitgebreide analyse van het wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker .

Daarnaast leidt alcoholgebruik ook tot een verhoogd risico op onder meer ongelukken, verslaving, psychosociale problematiek, levercirrose en hoofd – en halstumoren.

Alcohol op zich is niet kankerverwekkend, maar in ons lichaam wordt alcohol omgezet naar een stof die ons DNA aantast, daardoor kan kanker ontstaan.

Ster advertentie
Ster advertentie