Achtergrond
BNNVARA

Directeur jeugdgevangenis zegt dat goed onderwijs ‘complex’ is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur jeugdgevangenis zegt dat goed onderwijs ‘complex’ is

Het onderwijs in gevangenissen schiet tekort, terwijl het juist jongeren
moet voorbereiden op een volwaardige terugkeer in de maatschappij, met
de nodige kennis uit de schoolboeken. Waar zitten de knelpunten en hoe gaat het
er in de praktijk aan toe in een jeugdgevangenis? Rudy Sinnema, directeur van
de nieuwe jeugdgevangenis De Haven in Veenhuizen, vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Jongens van 14 tot 18 jaar kunnen in deze jeugdgevangenis terechtkomen. Voor het stelen van een snoepje bij de Kruidvat? Nee, niet voor zulke zaken. "We zien dat jongeren gebruikt – of misbruikt – worden voor bijvoorbeeld vuurwerkbommen. (…) En we weten vanuit Rotterdam dat jongeren ook ingezet worden als uithalers in de containers in de haven", vertelt Sinnema. Voor zulke vergrijpen kun je in de jeugdgevangenis in Veenhuizen terechtkomen.

Dag in de gevangenis

Volgens Rudy Sinnema is er binnen de muren van de inrichting sprake van een "pedagogisch klimaat". De dagen in de gevangenis zijn gestructureerd en gericht op het "continu opvoedkundig met de jongens bezig zijn." Dit houdt in dat de jongeren om 7 uur gewekt worden, zichzelf en hun kamer netjes klaarmaken voor de dag, gezamenlijk ontbijten en daarna naar school gaan. Bij dat laatste ziet de Onderwijsraad een probleem: het onderwijs is namelijk niet goed genoeg.

Oorzaken

De jongens lopen erg uiteen wat betreft niveau: "Het niveau is variërend van licht verstandelijk beperkt tot en met atheneum-plus en alles wat daartussenin zit." En ook de leeftijden lopen uiteen. Waar de een nog de theorie van de middelbare school moet leren, is de ander al volledig klaar voor een (praktijk)opleiding. Het liefst stuurt de instelling deze jongeren met een volwaardig diploma de deur uit, maar de individuele loopbaanbegeleiding is lastig te organiseren.

Want, zoals overal: "Het valt niet mee om voldoende personeel te vinden", vertelt Sinnema. Niet alleen moeten de docenten bevoegd zijn en het juiste diploma hebben om voor de klas te staan, dit werk moet ook bij je passen. "Je moet echt wel stevig in je schoenen staan om met deze specifieke doelgroep om te kunnen gaan", vertelt hij.

Voorwaarts

Al voldoende verklaringen waarom het onderwijs tekortschiet, en het rapport noemt er nóg meer. In principe geen goed nieuws voor de gevangenis, maar desalniettemin is Rudy Sinnema er blij mee. Volgens hem maken de vele punten uit het rapport duidelijk dat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn om goed onderwijs in de jeugdgevangenis te faciliteren.

Hij hoopt dat dit rapport kan helpen bij het ontwikkelen van een beter systeem, dat hij niet in zijn eentje kan realiseren: "Dit rapport kan een hele mooie handleiding zijn om verder op te bouwen. Maar daar hebben we wel het één en ander voor nodig. Ik hoop dat we gefaciliteerd gaan worden om stappen vooruit te zetten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie