Hoe data-science honger wereldwijd helpt terugdringen
- Nieuws
- Hoe data-science honger wereldwijd helpt terugdringen
Meerdere organisaties, waaronder het Wereldvoedselprogramma, maken zich grote zorgen over de enorme toename van het aantal mensen dat aan honger lijdt als gevolg van de coronacrisis. Hoogleraar data science Hein Fleuren vertelt bij Spraakmakers hoe zijn vakgebied kan helpen in de strijd tegen honger.
Video niet beschikbaar
Er sterft een basisschool per dag, extra
Volgens Saskia Osendarp, directeur internationaal kennisinstituut ondervoeding, heeft corona hele voedselsystemen ontwricht. "Naar verwachting komen er tot aan 2022 zo'n 13,5 miljoen kinderen bij die acuut ondervoed zijn."
Ondervoeding is één van de grote oorzaken van kindersterfte. Osendarp: "285 kinderen per dag – ongeveer een hele basisschool – zullen extra overlijden door ondervoeding." Ook de langetermijngevolgen voor kinderen die ondervoed zijn geweest, werken nog generaties door, zegt Osendarp.
Efficiënt en gericht
Voor organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is het dus van het grootste belang om mensen zo efficiënt en gericht mogelijk van voedsel te kunnen voorzien. "Deze organisatie moet krankzinnig veel beslissingen nemen", zegt hoogleraar datascience Hein Fleuren.
Fleuren stond aan de wieg van het Zero Hunger Lab. Twee maanden geleden wonnen zij een internationale en prestigieuze data science-prijs voor hulp aan de bestrijding van honger.
Wat, waar en hoe?
Zero Hunger Lab ontwikkelt modellen aan de hand van data die in razend tempo zaken kunnen uitrekenen en vragen kunnen beantwoorden zoals: welke voedselproducten moeten er worden ingekocht? Via welke route kun je dit het beste transporteren en met welk vervoersmiddel? En moet het voedsel tussentijds nog opgeslagen worden?
Deze enorme, wereldwijde puzzel kan een algoritme veel sneller uitrekenen, legt Fleuren uit. Het meest tijdrovende is om de accurate data in te voeren omdat de situaties constant veranderen. "Het systeem moet continue geüpdatet worden. Sommige plekken zijn vanwege oorlog niet toegankelijk. Of in Zuid-Soedan zijn bijvoorbeeld de wegen de helft van het jaar niet begaanbaar."
150 miljoen bespaard
Door deze modellen - die mede ontwikkeld zijn door Fleuren en de Universiteit van Tilburg - heeft het Wereldvoedselprogramma de afgelopen jaren al 150 miljoen dollar bespaard. "Daar kunnen zij twee miljoen mensen een jaar lang van voeden", vertelt Fleuren.
En we staan pas aan het begin. "Er is zo veel meer mogelijk", zegt Fleuren. "Data science kan het voedselprobleem nooit oplossen, maar kan het wel veel effectiever en efficiënter maken."
Hein Fleuren en Saskia Osendarp over de rol die data-science kan vervullen bij de bestrijding van honger
Video niet beschikbaar
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!