Buitenland
KRO-NCRV

Internationaal Gerechtshof buigt zich 'eigenlijk al veel te laat' over Israëlische verplichtingen in Gaza

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Internationaal Gerechtshof buigt zich 'eigenlijk al veel te laat' over Israëlische verplichtingen in Gaza

De humanitaire situatie in Gaza is al lange tijd kritiek. Voedsel is op, hulp komt nauwelijks nog binnen en mensen lijden honger. Terwijl hulporganisaties aan de bel trekken, buigt het Internationaal Gerechtshof zich deze week over de vraag in hoeverre Israël verplicht is om humanitaire hulp toe te laten. "Israël heeft die plicht, maar komt die al maandenlang niet na", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Sinds 2 maart zijn de grensovergangen naar Gaza afgesloten, vertelt Servaes. "Geen vrachtwagen met hulpgoederen komt meer binnen en voorraden die eerder waren opgebouwd, zijn inmiddels uitgeput."

Alles is op

Tijdens eerdere staakt-het-vurenperiodes kwam er nog wat voedsel binnen, maar onvoldoende en niet in overleg met hulporganisaties. "Veel commercieel spul, maar nauwelijks essentiële middelen zoals medicijnen of materiaal om waterleidingen te repareren", stelt de directeur.

De VN-organisaties die normaal zorgen voor voedseluitdeling, zoals UNRWA en het World Food Programme, hebben volgens Servaes hun laatste voorraden al verbruikt. "Ze hebben nog wat biscuitjes, maar warme maaltijden kunnen ze al niet meer uitdelen. Tegelijkertijd stijgen prijzen op de zwarte markt. Een zak meel van 20 kilo kost inmiddels 200 euro, dat is onbetaalbaar voor de Gazanen."

'Israël blokkeert'

Volgens Oxfam overtreedt Israël hiermee het internationaal oorlogsrecht. "Een bezettende macht is verplicht om te zorgen voor de mensen in het bezette gebied. Israël blokkeert bewust de toevoer van hulpgoederen. Dat is verboden, maar toch gebeurt het."

En de internationale druk? "Veel te laat en veel te voorzichtig", vindt Servaes. De gezamenlijke oproep van onder meer Duitsland, Frankrijk en het VK om hulp toe te laten, noemt hij symbolisch. "Als je na zes maanden bombardementen en hongersnood nog denkt dat diplomatie werkt, leef je in een ander universum."

Nederland blijft achter

Nederland steunde weliswaar de VN-resolutie die leidde tot de huidige zitting bij het Internationaal Gerechtshof, maar volgens Servaes loopt ons land achter de feiten aan. "Er wordt al tijden gesproken over rode lijnen, maar die zijn telkens overschreden zonder gevolgen. Rafah ligt inmiddels in puin en wij doen niets."

Wat dan wel? "Echte druk. Denk aan het opschorten van militaire samenwerking of economische maatregelen. Dat is het enige wat Israël mogelijk aan het denken zet."

UNRWA onder vuur

De hoorzittingen in Den Haag draaien mede om het verbod van Israël op de VN-organisatie UNRWA, die volgens Israël banden zou hebben met Hamas. Bewijs daarvoor is nog niet geleverd. UNRWA is wel nog actief in Gaza, maar alleen met Palestijnse medewerkers. Internationale medewerkers worden niet meer toegelaten.

'We laten het gebeuren'

Volgens Servaes is de situatie helder. "Het Gerechtshof zal hoogstwaarschijnlijk bevestigen wat we al weten: dat Israël verplicht is hulp toe te laten. Maar als daar geen consequenties aan worden verbonden, verandert er niets. Dan blijven we toekijken hoe mensen letterlijk verhongeren."

Op 18 mei organiseert Oxfam Novib daarom een landelijke actiedag in Den Haag. "Ik weet uit ervaring dat politici bij publieke druk pas luisteren. Daarom roepen we mensen op om massaal de straat op te gaan, om zelf die rode lijn te trekken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie