'Zeer onwenselijk': ruim duizend corporatiewoningen gehuurd door huizenbezitters
- Nieuws
- 'Zeer onwenselijk': ruim duizend corporatiewoningen gehuurd door huizenbezitters
'Huren van de corporatie terwijl je 59 panden bezit', kopt NRC vandaag. Uit onderzoek van de krant blijkt dat er in Nederland ruim duizend mensen in een woning van een huurcorporatie wonen, maar zelf meerdere koophuizen bezitten. NRC-journalist Sam de Voogt: "Gemeenten en corporaties vinden dit zeer onwenselijk."
Video niet beschikbaar
"We kregen een tip van iemand over dit fenomeen. De tipgever wist niet hoe groot het probleem is, en vroeg ons om het uit te zoeken", begint De Voogt. Samen met zijn collega Bram Endedijk schakelde hij het Kadaster in om op zoek te gaan naar landelijke cijfers. Het gaat uiteindelijk om 1.055 mensen, die samen 3.344 huizen bezitten.
Relatief klein
"In absolute aantallen is het niet heel veel, want er zijn in Nederland 2,4 miljoen corporatiewoningen", geeft De Voogt toe. Maar, zegt hij: "Het is op verschillende manieren wel degelijk belangrijk. Gemeenten en corporaties vinden het een zeer onwenselijk fenomeen, omdat de wachtlijsten voor verschillende type huurwoningen lang zijn. Bovendien hebben we alleen gekeken naar mensen die twee of meer woningen bezitten."
"Er zijn mensen die hun huis doorverhuren, en er zo financieel gewin bij hebben. Of omdat ze hun studerende kind of familielid er willen laten wonen. Maar er zijn ook extremere redenen: er was ook iemand die een dubbelleven leidde. Een gezinsleven in de koopwoning, en een relatie met een maƮtresse in de huurwoning", vertelt De Voogt.
Regels nodig
Er is desondanks geen landelijke wet die dit verbiedt. "Als je netjes in de corporatiewoning woont, en dat is je hoofdverblijf, dan is er geen verbod op vermogen. En woningbezit valt onder vermogen. Als je je verder netjes aan de regels houdt, kunnen gemeenten en corporaties er niks aan doen. Zij mogen ook niet naar je vermogen kijken, alleen naar je inkomen", legt De Voogt uit. Een vermogenstoets zou kunnen helpen, is de gedachte bij corporaties.
Luister hier het hele gesprek uit Stax&Toine terug:
Sam de Voogt
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.