Cultuur & Media
PowNed

Turks-Nederlandse danser wordt vervangen door zwarte danser: ‘Doorgeslagen diversiteitsdenken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turks-Nederlandse danser wordt vervangen door zwarte danser: ‘Doorgeslagen diversiteitsdenken’

In de danswereld ontstond een vreemde situatie. De Turks-Nederlandse danser Rutkay Ozpinar meldde op Facebook dat hij van een project was gehaald ten faveure van een zwarte danser. Pijnlijk, reageert Volkskrant-recensent Annette Embrechts in Goed Ingelichte Kring. "Dit is doorgeslagen diversiteitsdenken."

slaan we door in diversiteitsdenken

Ozpinar was verbijsterd. Hij was gevraagd om te dansen in een promotiefilmpje van een museum, maar kwam van de koude kermis thuis. Hij werd vervangen door een zwarte danser met het argument dat ze meer diversiteit in de film willen. "Ik ben Turks, is dat dan niet divers?", vraagt Ozpinar zich af in een Facebookbericht waarin hij zijn onvrede over de gang van zaken uit.

Anette Embrechts, dansrecensent bij de Volkskrant, vindt dat het museum de plank volledig misslaat. "Rutkay is superdivers. Hij combineert klassieke ballet met moderne dans en Turkse volksdans." Dat het museum hem vervangt door een zwarte danser noemt Embrechts ‘doorgeslagen diversiteitsdenken'. "Ze denken: we hebben een zwarte danser nodig, dat zie je aan de buitenkant. Maar dan ben je aan het casten op huidskleur, niet op diversiteit."

Hobby

Afgezien van deze misser vindt Embrechts het wel goed dat steeds meer organisaties hun personeelsbestand onder de loep nemen en zich afvragen of dat divers genoeg is. "Onze club recensenten bij de Volkskrant is eigenlijk te wit. We zijn misschien ook niet jong genoeg", zegt Embrechts.

De krant heeft onlangs een nieuwe recensent aangenomen: Yasmina Aboutaleb (ja, de dochter van). Volgens Embrechts is het belangrijk dat alle redactieleden wat met haar input doen. Ze illustreert dat met een persoonlijk verhaal: "Toen ik 22 jaar geleden begon, bracht ik in dat de regio te weinig bij de Volkskrant werd gezien. Men ging wel premières in Amsterdam, maar niet naar die in Groningen of Maastricht."

Embrechts nam die taak op zich en bezocht premières in alle uithoeken van Nederland. Totdat ze een realisatiemomentje kreeg: "Ja maar wacht eens even, dit moet niet de hobby van Annette worden, want dan wordt het alsnog niet voor vol aangezien. Iets wordt pas voor vol aangezien als iedereen naar Maastricht rijdt en premières gaat bekijken.”

Video niet beschikbaar

Goed Ingelichte Kring

Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie