'Alleenstaanden worden structureel gediscrimineerd'
- Nieuws
- 'Alleenstaanden worden structureel gediscrimineerd'
"Alleenstaanden worden in Nederland structureel benadeeld." Dat stelt theatermaakster Marjon Moed in Dit is de Dag. Zij is daarom een petitie gestart, waarin ze zowel de overheid als het bedrijfsleven oproept om wat te doen aan deze ongelijkheid. De petitie wil ze op 1 juni aanbieden aan de bekendste alleenstaande van Nederland: demissionair premier Mark Rutte.
Video niet beschikbaar
Moed is zelf al 35 jaar single en houdt zich al langere tijd bezig met het onderwerp alleenstaanden. Volgens haar is het helemaal niet raar om single te zijn, maar word je er constant op gewezen. "Goh, je bent zo leuk, waarom ben je nog alleen?" hoort ze dan. Maar hoewel ze zelf geen moeite heeft met single zijn, ziet ze dat alleenstaanden op allerlei gebieden achtergesteld worden, niet in de laatste plaats financieel.
Die achterstelling ondervindt ze zowel bij bedrijven als bij de overheid. "Als je aan een partner geld nalaat, kan je tot 600.000 euro belastingvrij erven. Maar als je dat doet aan een vriend, moet je over bijna het hele bedrag erfbelasting betalen. Ik vind dat onbegrijpelijk!"
Demograaf Jan Latten, begrijpt de klachten, maar vindt het onderscheid wel uit te leggen. De overheid kan moeilijk inschatten van wie je anders een bedrag belastingvrij moet kunnen erven, zo stelt hij. Bij partners is dat makkelijker vast te stellen.
Kosten
Als alleenstaande betaalt Moed fors meer aan vaste lasten dan ze zou doen wanneer ze met een partner zou wonen. "Volgens mij betaalt een alleenstaande gemiddeld 20 procent meer dan een koppel." Jan Latten vindt het echter niet vreemd dat daar een verschil zit: "Als je samen bent, kun je nu eenmaal dingen delen. Daar is niets discriminatoirs aan."
Bovendien verwacht Latten dat de samenleving zich langzaam aanpast. De maatschappij is erg gericht op koppels, omdat dat nu eenmaal de standaard was. Maar omdat er steeds meer alleenstaanden zijn, verwacht hij dat de maatschappij zal mee veranderen. "Het is altijd zo geweest dat de meeste huishoudens koppels waren, dat is nu aan het veranderen en je ziet dat de samenleving zich daarop aanpast."
Moed hoopt die aanpassing met de petitie te versnellen, omdat zij vindt dat alleen zijn genormaliseerd moet worden. "Mensen zijn al 30 jaar bezig om de positie van alleenstaanden te verbeteren en dat lukt steeds niet. Maar nu moet er wat gebeuren!"
De petitie van Marjon Moed is hier te vinden.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.