Agnes Jongerius wil een soort Europol gericht op arbeidsuitbuiting
- Nieuws
- Agnes Jongerius wil een soort Europol gericht op arbeidsuitbuiting
Europarlementariër Agnes Jongerius pleit voor een Europese arbeidsinspectie. Dat zegt zij vrijdag in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Zoiets als Europol, maar dan gericht op arbeidsuitbuiting."
Video niet beschikbaar
De aanleiding voor het voorstel is een nieuwsbericht van afgelopen zomer. Toen werd duidelijk dat arbeiders uit Noord-Korea werden uitgebuit op Poolse scheepswerven, waar zij werkten voor Nederlandse scheepsbouwers. Vandaag werd bekend dat één van deze Noord-Koreaanse arbeiders aangifte doet tegen de Nederlandse scheepsbouwer.
'Wij wisten van niks'
"Ik hoop dat de zaak in behandeling wordt genomen", zegt Jongerius. "Dergelijke kwesties brengen sowieso de productieketen eens in beeld. Hierdoor wordt het onmogelijk dat Europese bedrijven achteraf zeggen: wij wisten van niks. Je laat voor een deel je schip in Polen produceren, dan neem ik ook aan dat je gaat kijken hoe dat precies gaat. Het gaat immers om miljoenenschepen."
Volgens de Europarlementariër was er op de Poolse scheepswerf sprake van moderne slavernij, omdat de arbeiders hun salaris niet kregen uitbetaald. Dat ging direct naar het Noord-Koreaanse regime. Ook werden zij opgesloten en werden hun documenten afgepakt.
Kan dit zomaar in de EU?
Nadat dit verhaal naar buiten was gekomen, is Jongerius samen met haar collega Kati Piri naar de Europese Commissie gestapt met de vraag: "Kan dit zomaar in de EU? De Europese Commissie zei toen: 'Polen verleent de werkvergunning en wij kunnen daar vanuit Brussel niet op toezien. Als er onoorbare dingen gebeuren: meld u bij de arbeidsinspectie in Polen'. Maar niet alleen de Poolse regering moet toezicht houden, want deze Noord-Koreanen werken in opdracht van Nederlandse scheepsbouwers", aldus Jongerius.
Verplicht samenwerken
En dus maakt de Europarlementariër zich hard voor een Europese arbeidsinspectie. "Zoiets als Europol, maar dan op het gebied van arbeidsuitbuiting." Eveneens denkbaar is dat landelijke inspecties worden verplicht met elkaar samen te werken. "Ik heb goede hoop dat we nog deze maand over dit voorstel kunnen stemmen in het Europees Parlement. En ik hoop dat we het hele wetgevende traject afgerond hebben voor de verkiezingen in mei. Dit is echt nodig."