Blockchain: meer dan alleen de motor achter cryptomunten
- Nieuws
- Blockchain: meer dan alleen de motor achter cryptomunten
[AVROTROS] De hype rondom cryptovaluta zoals bitcoin is voor veel consumenten ook direct de eerste kennismaking met de achterliggende techniek blockchain. Toch is de blockchain tot meer in staat dan alleen het uitgeven van cryptomunten. Volgens sommige experts gaat de blockchain de wereld op net zo’n grote schaal veranderen als het internet heeft gedaan.
De letterlijke betekenis van blockchain is een keten van blokken, maar wat houdt het begrip werkelijk in? "De blockchain legt transacties vast. Transacties is daarbij een breed begrip", laat Bas Wisselink van Blockchain Workspace donderdagochtend in De Dagwacht weten. Bij transacties kun je denken aan geld of spaarpunten, maar ook aan contracten of zelfs handelingen zoals het indrukken van een knop op een pagina.
"Deze transacties worden verzameld in blokken met data", aldus Wisselink. Elk blok wordt door een zogeheten miner voorzien van een gewaarmerkt stempel. Deze stempel kan door anderen worden gecontroleerd, zodat men zeker kan zijn dat de data betrouwbaar is en niet is aangepast. Pas als de stempel is toegepast, is de transactie bevestigd. Doordat de gegevens op meerdere plekken exact gelijk wordt opgeslagen en de data overeen moet komen, kan er niet worden gefraudeerd met gegevens.
Vastgoed
Een concrete toepassing van de blockchain in het dagelijkse leven is Blandlord. "Een notaris zag dat mensen met veel geld na de crisis wel huizen bleven kopen en mensen met minder geld stopten er juist mee", vertelt Robert-Reinder Nederhoed van Blandlord. Met zijn bedrijf knipt hij huizen als het ware op in kleine stukjes, zodat je een huis met meerdere mensen kunt bezitten. In theorie zelfs met tweehonderd verschillende eigenaren.
Nederhoed: "Door Blandlord kun je met minder geld, toch vastgoed bezitten." Door de blockchain hoeven eigenaren alleen bij de start naar een notaris, maar niet bij elke wijziging als bijvoorbeeld één van de eigenaren besluit om iets anders te gaan doen.
Blockchaingames
De blockchain heeft ook zijn intrede gedaan in de gaming. Zo werd eind vorig jaar het spel CryptoKitties gelanceerd en binnen een maand ging er al meer dan twintig miljoen dollar een cryptocurrency rond in het spel. Techjournalist Krijn Soeteman: "Het spel draait er om dat je een katje koopt of van iemand krijgt. Dat katje kun je laten paren met een ander katje en daarmee een nieuw katje krijgen."
Doordat de katten door de blockchain volledig uniek zijn en unieke eigenschappen hebben, is er in een levendige handel in de digitale katten waarbij soms wel duizenden euro’s wordt neergelegd voor hele speciale CryptoKitties.
Auteursrecht
Een andere plek waar de blockchain het proces mogelijk kan versimpelen is bij de uitbetaling van artiesten. Momenteel is in elk land een collectieve rechtenorganisatie actief, zoals Buma/Stemra in Nederland, die geld incasseert als bijvoorbeeld een nummer van een artiest op de radio komt.
De blockchain zou volgens advocaat Quirijn Meijnen ervoor kunnen zorgen dat rechthebbenden automatisch kunnen worden uitbetaald. Toch gaat dit volgens hem behoorlijk lastig worden. Meijnen: "Je zult veel partijen mee moeten krijgen, inclusief de artiesten en die zitten nu al vaak bij een platenmaatschappij. Ik zie dat één-twee-drie niet veranderen."
Kinderschoenen
Hoewel blockchain in potentie voor veel verandering gaat zorgen, staat het nog duidelijk in de kinderschoenen. "We staan nu helemaal aan de start", aldus Wisselink. Nederhoed stemt met hem in: "Het heeft bij internet 20 jaar gekost om hier te komen waar we nu zijn. Ik denk dat we realistisch moeten zijn dat we een jaar of 10 moeten wachten voordat we dingen die we nu verwachten in de praktijk met blockchain zijn gedaan."
De Wondere Wereld van Technologie
Deze maand staat De Dagwacht (elke donderdag van 04:00-06:00 uur) volledig in het teken van de technologie. Presentator Tjitze Zijlstra gaat aan de hand van vier uiteenlopende thema's in gesprek met deskundigen om een blik van de toekomst te krijgen.