Een koffietje betalen met Bitcoin? In El Salvador is dat al de regel
- Nieuws
- Een koffietje betalen met Bitcoin? In El Salvador is dat al de regel
Sinds de verkiezing van Donald Trump is er bijna dagelijks wel nieuws over Bitcoin en andere cryptovaluta. Maar wat is het nou precies en wat zou het voor de toekomst van onze betalingsmiddelen kunnen betekenen? "In El Savador kun je er al mee betalen", zegt cryptodeskundige Raoul Esseboom bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Zelf richtte Esseboom Cryptotakkies op. Jaren geleden rolde de deskundige de Bitcoin-wereld in en dacht dat al die technische uitleg wel wat makkelijker kon. "Nu kom ik op allerlei plekken om uitleg te geven over crypto."
Wat is crypto?
Een waarde gecreëerd door technologie waar overheden geen invloed op hebben, legt Esseboom uit. "Het is een radiosysteem waarin duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe we waarde versturen en ontvangen. Daarbij is een register van belang, dat kan worden gezien als een groot notitieboek waarin wordt geregistreerd wie wat op welk moment bezit. Dat register noemen we de blockchain", zegt Esseboom.
El Salvador
In Nederland kun je nog geen koffietje betalen met de munteenheid, maar in El Salvador nu wel. Esseboom zag het recent in de praktijk tijdens zijn zakenreis. De armoede van het land is de reden dat president Bukele overging op bitcoin. "Eerst liep dat niet goed. Tegenwoordig, na een stijging van de koers, gaat het goed."
Bij Bitcoin-adoptie zou je aan een heel futuristisch land denken met allerlei soorten VR en AI, stelt de cryptodeskundige. Maar dat is in El Salvador niet het geval. "Als eerste land ter wereld met Bitcoin als officieel betaalmiddel werd mijn QR-code gescand en kreeg ik mijn koffietje. Zo simpel is het."
Generatiekloof
Omdat dat verdienen via Bitcoin zo lucratief lijkt te zijn, stappen veel jongeren in de markt. Ouders maken zich dan al snel zorgen. Volgens Esseboom is de zorg over cryptovaluta niet nodig.
De cryptodeskundige verdiept zich al jaren in de materie van crypto en heeft alle boeken wel gelezen, daardoor herkent hij zichzelf niet in de angst die sommige mensen voor de valuta hebben. "Ik wil graag het systeem aan mensen laten zien en dan mogen zij erna zelf bepalen wat ze erin zien."
Esseboom tipt als laatste: "Laat jongeren lekker knutselen met die technologie en ga het gesprek aan over wat geld nou écht is."