Onderzoek
HUMANVPRO

Regelgeving cryptomunten wordt strenger

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Regelgeving cryptomunten wordt strenger

Het wordt moeilijker voor criminelen om cryptovaluta om te zetten in officiële valuta. Dit vertelt Paul Tang, Europarlementariër van de PvdA, in Argos. Op dit moment is het nog mogelijk om door middel van digitale trucjes vrijwel geheel anoniem te werken met cryptomunten, zoals Bitcoin. Dit is fijn voor onschuldige burgers, maar ook voor criminelen die op deze manier hun illegale geld kunnen witwassen. Om die reden moet de vorm van anonimiteit aan de banden worden gelegd, vindt Tang. "Criminelen zijn dol op anonimiteit. De wetgeving over crypto is bedoeld om die anonimiteit te doorbreken."

In het spoor van digitale misdaadmiljoenen - Argos

Wetgeving

Een Europese wet die afgelopen juni is doorgevoerd, moet ervoor zorgen dat het voor criminelen moeilijker wordt om anoniem hun werk te doen. "De grote cryptoplatformen krijgen dezelfde verplichtingen als banken. Ze moeten weten wie hun klant is en ze moeten verdachte transacties gaan rapporteren", zegt Paul Tang. Op deze manier wordt het makkelijker om criminelen op te sporen en ze te linken aan criminele activiteiten. De wet is ook ingevoerd om het omzetten van cryptomunten naar officiële valuta voor criminelen moeilijker te maken, omdat ze dit door de nieuwe wet minder anoniem kunnen doen. Volgens Tang wordt de wet rond het einde van dit jaar in werking gezet. "Er zijn veel grote cryptoplatformen die dit al doen, omdat ze weten dat de wet eraan zit te komen."

Trucjes

Het witwassen met crypto is aantrekkelijk voor criminelen, omdat er trucjes zijn waardoor ze anoniem hun werk kunnen doen. Een van deze trucjes is een zogenoemde valutamixer. Joost Provoost, softwareontwikkelaar, legt uit hoe zo’n mixer werkt. "Het is eigenlijk een grote pot met geld, en allemaal verschillende mensen stoppen daar muntjes in. Al die mensen krijgen weer evenveel muntjes terug, maar niet dezelfde muntjes. Wie dus het spoor van een specifiek muntje volgt, loopt hier dood." Dit is voor criminelen fijn, maar niet voor mensen die deze criminelen willen opsporen. Paul Tang zegt dat deze mixers al wel verboden zijn. "Degene die de mixers aanbiedt, kan strafrechtelijk worden aangepakt. Dus het is in principe geregeld, het is alleen een kwestie van handhaven."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie