Economie
KRO-NCRV

Digitale euro nieuwe geldvorm vanaf 2027? 'Mits politiek, ECB en publiek er klaar voor zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Digitale euro nieuwe geldvorm vanaf 2027? 'Mits politiek, ECB en publiek er klaar voor zijn'

De Eurogroep komt vandaag bij elkaar voor een informeel overleg tussen de ministers van Financiën van de Eurolanden. Van dit overleg worden geen notulen vrijgegeven, maar weten we wel de agenda. Zo gaat het vandaag onder meer over de digitale euro, maar hoe serieus moeten we deze nieuwe vorm van geld nemen? "De ECB staat voor een altijd toegankelijk en gratis betaalmiddel voor de consument en dat is de digitale euro", zegt Brenda Kramer, econoom en directeur Sustainable Finance Lab bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Onze eigen minister van financiën Eelco Heinen is ook aanwezig bij het Eurogroep-overleg. Wat moeten we ons voorstellen bij een informeel overleg waar zo weinig over bekend is? "Het is een overleg van een groep ministers uit landen waar de euro gebruikt wordt", zegt Kramer.

Wat is de Eurogroep?

In het overleg wordt afgestemd hoe deze landen de euro samen voeren. "Want je bent eigenlijk best afhankelijk van elkaar wanneer je dezelfde munt voert", zegt de econoom. Van het overleg worden geen notulen uitgegeven. Volgens Kramer heeft dat zowel voor- als nadelen. Het nadeel is dat de bespreking niet traceerbaar is. "Voor de democratie dus niet goed." Het voordeel is dat men vanwege de informele setting mogelijk vrijer durft te spreken.

ECOFIN

Alles wat er op de Eurogroep besproken wordt, komt vervolgens ook op de ECOFIN ter sprake. De ECOFIN is de Raad Economische en Financiële Zaken. Zij is verantwoordelijk voor het EU-beleid op drie hoofdgebieden: economisch beleid, belastingzaken en de regulering van financiële diensten. "Oftewel de formele vergadering van ministers van Financiën van de hele Europese Unie, dus ook landen die geen euro voeren."

Wat is de digitale euro?

De digitale euro staat hoog op de agenda, want dat zou binnen aanzienlijke tijd een nieuwe geldvorm kunnen worden. De Europese Centrale Bank (ECB) is hier druk mee aan het testen. Kramer legt uit dat er nu verschillende vormen van geld zijn. "Zo heb je giraal geld, oftewel geld dat op de bank staat en waar de commerciële bank garant voor staat. Cashgeld, dat komt van de centrale bank. En crypto's, waar vaak een bedrijf achterstaat met zijn eigen munt."

Volgens Kramer zegt de centrale bank dat zij cashgeld terug zien lopen, wat betekent dat consumenten steeds afhankelijker worden van commercieel aangeboden geld, dus via een bank, maar in verschillende landen ook via Mastercard en Visa. "Dat zijn Amerikaanse bedrijven waarvan de ECB zegt niet afhankelijk te willen zijn." Kramer legt uit dat de ECB voor een altijd toegankelijk en gratis betaalmiddel voor de consument staat. "En dat is de digitale euro." Oftewel de 'central bank digital currency' (CBDC).

Toekomst?

Veel mensen zijn nogal huiverig over deze nieuwe geldvorm. Kramer begrijpt dat wel. "Zeker in het huidige politieke klimaat begrijp ik die zorgen." Zo twijfelen velen over hun privacy bij dit systeem. Volgens Kramer is daarom het draagvlak voor de munt erg belangrijk, zodat men leert hoe het werkt en het kan vertrouwen.

De econoom vertelt dat een van de voorwaarden van de ECB is dat zij geen data van individuele transacties en privacygevoelige data kunnen inzien. "De vraag is natuurlijk hoe dat uitpakt, want zij zullen ook het netwerk van de commerciële banken nodig hebben om dit uit te rollen", zegt Kramer. De ECB gaat namelijk niet zelf het klantcontact doen. "Daar zijn nationale banken niet voor weggelegd."

De econoom noemt de digitale euro 'een optie om mensen te helpen aan een gratis toegankelijke extra munt.' En stelt dat de veiligheid aan de hoogst mogelijke standaarden dient te voldoen. Volgens Kramer zou de vorm vanaf 2027 al in kunnen worden gevoerd. "Mits zowel de politieke leiders als ook de ECB en het publiek daar klaar voor zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie