Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kun je ADHD voorkomen?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je ADHD voorkomen?

Is het mogelijk om te voorspellen welke kinderen ADHD zullen ontwikkelen? En kan ADHD voorkómen worden bij kinderen die veel risico lopen? Wetenschappers van onder meer het Radboudumc en het UMCG gaan het onderzoeken.

Onderzoek: is ADHD te voorkomen?

"We weten dat ADHD voor een heel deel erfelijk is, maar meeste kinderen worden pas op de basisschool gediagnosticeerd", aldus Nanda Rommelse, universitair hoofddocent psychiatrie bij het Radboudumc en klinisch neuropsycholoog in opleiding bij GGZ-instelling Karakter. "We denken dat er juist in de voorfase, van baby tot de schoolleeftijd, allerlei mechanismen zijn die maken of een kind ADHD ontwikkelt of niet."

Precies die factoren proberen de onderzoekers de komende tijd in beeld te krijgen. Een kersverse subsidie maakt dat het onderzoek in 2020 van start kan gaan.

Krijsend op de vloer

Aan wat voor mechanismen moeten we dan denken? "We weten dat een deel van kinderen met ADHD op jonge, peuterleeftijd en zelfs babyleeftijd vaker 'emotieregulatieproblemen' laten zien – kinderen die heel snel, vaker en langer intense emoties laten zien." Het spreekwoordelijke kind dat op de vloer van de supermarkt ligt te krijsen dus.

Voor ouders is het belangrijk om te weten dat een enkele uitbarsting van je kind nog weinig hoeft te betekenen. "Een driftbui is normaal, het gaat om hoe vaak. Bovendien zijn er ook andere risicofactoren".

Hechting en interactie

Naast biologische factoren - een kind met een ouder met ADHD loopt een groter risico - denkt Rommelse daarbij onder meer aan temperament en de hechting en interactie tussen ouder en kind. "Wij denken dat het voorspellen van ADHD het beste gaat als je naar al deze facetten kijkt."

Maar als je al die factoren dan in kaart hebt gebracht, kun je ADHD dan ook voorkomen? "We denken dat dat voor een deel van de kinderen mogelijk zal zijn. Als we daar vroeg bij zijn en interventie aanbieden, zouden we preventief kunnen werken en ADHD in die zin voorkomen. Maar dat zal zeker niet bij alle kinderen kunnen".

Is ADHD een hersenafwijking? Komt het alleen voor bij kinderen? En hoe kan het behandeld worden? NPO Focus zet de feiten over ADHD op een rijtje.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie