Haat voor geluiden: kun je iets doen tegen misofonie?
- Nieuws
- Haat voor geluiden: kun je iets doen tegen misofonie?
Smakken, slikken, hoesten of zelfs ademen: het produceert geluiden waar iemand met misofonie gek van kan worden. Is er iets tegen deze aandoening, die letterlijk 'haat voor geluiden' betekent, te doen? Psycholoog Tamara Wallmüller heeft zelf misofonie en legt bij Spraakmakers uit hoe het werkt.
Waarom heb ik misofonie en anderen niet?
Video niet beschikbaar
Waarom mensen misofonie hebben, is volgens Wallmüller niet precies duidelijk. Wel is duidelijk hoe het werkt. "Het is een neurologische aandoening waarbij informatie die in het brein binnenkomt via een verkeerde route verwerkt wordt", legt Wallmüller uit. "Informatie wordt naar de emotionele kern in het brein gestuurd, terwijl deze geluiden eigenlijk via het deel moet lopen dat informatie analyseert. Hierdoor reageer je dus emotioneel."
Een appel eten
Het zorgt volgens de psycholoog werkelijk voor een gevoel van woede en walging. "Op het moment dat iemand een appel eet, ben je in staat diegene met z’n hoofd tegen de muur te knallen, om maar van dat geluid af te zijn."
Naast eetgeluiden zijn er nog veel meer klanken die voor irritatie kunnen zorgen. "Het kan ook een tikkende klok zijn, een bladblazer, snurken, ademen of iemand die aan z’n nagels zit te pulken."
'Accepteer je misofonie'
Is er iets aan te doen? Volgens Wallmüller kun je misofonie niet weghalen. "Je kunt wel behandeling krijgen om er beter mee om te kunnen gaan." Zo is de mate van irritatie afhankelijk van hoe je in je vel zit. Mensen met misofonie kunnen slechter tegen de geluiden wanneer ze een rotdag hebben. "Zorg dus dat je lekker in je vel zit en accepteer je misofonie", adviseert de psycholoog.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.