Wetenschap & Techniek
EO

'Glas alcohol per dag is gezond op latere leeftijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Glas alcohol per dag is gezond op latere leeftijd'

Volgens de Gezondheidsraad is alcohol uit den boze. Maar het is ook belangrijk om je lichaam te blijven prikkelen en één glas alcohol per dag kan daarbij helpen. Dat stelt hoogleraar epidemiologie van de veroudering Dorly Deeg in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Hoogleraar Dorly Deeg deed 25 jaar onderzoek naar ouder worden en schreef daarover het boek Gewonnen Jaren. Daarin wordt vooral duidelijk dat de ouderen van nu een heel ander leven leiden dan hun ouders. "Ze hebben een actiever leven en hun sociale leven is veel minder afhankelijk van familie", aldus Deeg. "Tegelijkertijd hebben ouderen tegenwoordig minder lichaamsbeweging, kampen ze vaker met overgewicht en drinken ze meer alcohol".

Over die alcoholconsumptie is Deeg niet per se bezorgd. "Ik heb daar een iets liberaler standpunt over dan de Gezondheidsraad. Biologen hebben een theorie dat als je de cellen in je lichaam een beetje prikkelt, ze dan beter gaan functioneren. De reparatiecellen moeten wel gestimuleerd worden om dat ook op latere leeftijd te blijven doen." Er zit wel een grens aan dat positieve effect van alcohol. "Een glas per dag. Op een bepaald punt slaat het om naar overprikkeling."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dementie-angst

Naarmate mensen ouder worden blijken ze ook een grotere angst te ontwikkelen om ziek te worden. Deeg legt uit dat vooral dementie gevreesd wordt. "Veel mensen hebben een kennis of familielid die dement is. Dat in je omgeving meemaken kan dan een schrikbeeld worden. Eén op de vijf mensen blijkt een buitensporige dementie-angst te hebben."

"We zijn er nogal grappend over tegen elkaar, op het moment dat we wat vergeetachtig zijn komen we al met de term dementie op de proppen. Dat moeten we niet doen, want het is een ernstige ziekte. Zolang je nog weet wat je niet meer wist, dus als je kan terughalen dat je een moment van vergeetachtigheid had, dan is er niets aan de hand."

De ouderen van nu

In haar onderzoek ontdekte Deeg dat de manier waarop we oud worden aan het veranderen is. "We krijgen op dezelfde leeftijd ziektes, maar waar onze ouders aan overleden, dat wordt de ouderen van nu, door behandelingen, niet fataal." Vooral op sociaal vlak is er een andere tendens waarneembaar. "Onze maatschappij is nu veel opener. Ouderen hebben meer gevarieerde sociale relaties, meer vrienden. Er is meer keuze over met wie je kan omgaan."

Mensen zijn nu wel vaker gescheiden dan vroeger, maar we zijn ook minder weduwes. "Omdat mannen nu ook langer leven, worden echtparen langer samen oud. En als mensen toch uit elkaar gaan, voelen ze zich door die veelheid aan relaties minder snel alleen."

Gewonnen jaren

De titel van haar boek ontleende Deeg aan haar eigen grootmoeder. "Zij vertelde me op een dag dat ze nooit had verwacht ouder dan tachtig te worden. Uiteindelijk werd ze 94. Die ‘extra’ jaren beschouwde ze als gewonnen jaren, als een geschenkje van God.’ Ondanks de verhoogde levensverwachting lijken we er nog steeds niet van uit te gaan veel ouder dan tachtig te worden. ‘Dat besef is niet zo doorgedrongen. We denken dat we even oud worden als onze ouders."

Deeg zou iedereen aanraden zich te verdiepen in het ouder worden. Tijdens haar onderzoek belandde ze zelf in de leeftijdsgroep waar ze zich in verdiepte. "Ik heb een rijkdom aan kennis vergaard waardoor ik wist wat ik kon verwachten. Dat ouderdom met gebreken komt en hoe je daar mee om moet gaan."

Positiviteit

Volgens Deeg kunnen jongeren prima uitkijken naar de dag dat je 60 wordt. "Veel dingen in het leven en in het denken worden ook makkelijker als je ouder wordt. En bij tachtig is je leven ook nog niet helemaal voorbij. Ouderen zoeken dan de positiviteit op."

Luister het hele interview over ouder worden en het boek 'Gewonnen jaren' hier terug

Zijn we te negatief over ouder worden?

Ster advertentie
Ster advertentie