Binnenland
KRO-NCRV

Is tachtig het nieuwe zeventig?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is tachtig het nieuwe zeventig?

Wanneer het over de verkiezingen in Amerika gaat, gaat de discussie al snel over de leeftijd van de 81-jarige kandidaat Biden, maar wat zegt leeftijd over capaciteiten? En schrijven we 80-plussers wellicht te snel af? "Ik vindt dat we te veel generaliseren", zegt CBR directeur Alexander Pechtold bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens journalist Arno Kantelberg is tachtig het nieuwe zeventig. Pechtold, directeur van Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vertelt dat er nog menig 80-plussers hun rijbewijs verlengen en dat er zelfs een hand vol 80-plussers zijn die hun rijbewijs dit jaar hebben gehaald. "Onze taak is om zoveel mogelijk mensen mobiel te houden, vaak zijn tachtigers juist de meest bedachtzame chauffeurs."

Nog niet met pensioen

"Ik vindt het zo fijn dat ik op eigen tempo mijn dingen kan doen." Journalist en presentator Hanneke Groenteman wordt volgende week 85 jaar. Dit seizoen is zij een van de presentatoren voor Zomergasten: "Voor één keer, vindt ik het een cadeautje en met een goede gast wordt het een feestje." Groenteman is niet bang voor versprekingen of geheugenverlies door haar leeftijd. "Ik denk dat ik het kan en je moet zelf kunnen weten wanneer je terugstapt", zegt de presentator.

Eigen tempo

Cabaratier Freek de Jonge zag de andere kant van de medaille: "Ik heb wat te veel op m'n bordje genomen." De Jonge zou een grootse tournee spelen, maar heeft besloten deze in te korten. "Die knoop door hakken is lastig, maar verdriet is het niet", zegt de cabaretier. "Dat hoort bij het leven. Net als het naderen van het einde, maar daarnaast heb ik ook veel levensvreugde en ambitie."

Trots

"Ik vind het niet erg dat mijn leeftijd wordt genoemd", zegt de oudste Tweede Kamer nieuwkomer, Nico Uppelschoten. "Ik ben er trots op!" De omgeving van het 80-jarige PVV-Kamerlid was bezorgd om zijn keuze. "Wat voor klus haal je nu nog op je nek", zeiden ze. "Maar wanneer mij zaken als Biden zouden overkomen zou ik mij bedenken en terugkrabbelen denk ik", zegt Uppelschoten.

Theatermaker Barrie Stevens vierde zijn tachtigste verjaardag groots met een exclusieve voorstelling in Delamar. "Het heeft mij enorm veel vreugde gegeven", zegt Stevens. Volgens de theatermaker is het het belangrijkst dat je accepteert wat je wél en niet kan. "Je moet kritisch op jezelf blijven en je ijdelheid en ego aan de kant zetten."

Volgens Pechtold generaliseren we te veel. "We gooien mensen op een hoop, maar het is per persoon verschillend hoe hij of zij zich nog voelt." Stevens tip, om jong van geest en mobiel te blijven, is door zowel fysiek als mentaal actief te blijven.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie