PvdA wil terugkeer basisbeurs en compensatie voor leenstelsel-studenten
- Nieuws
- PvdA wil terugkeer basisbeurs en compensatie voor leenstelsel-studenten
De PvdA keert zich af van het leenstelsel voor studenten en wil weer een basisbeurs invoeren, zegt fractievoorzitter Lodewijk Asscher in het NOS Radio 1 Journaal.
PvdA-leider Asscher zegt tegen de krant dat jongeren tegenwoordig te maken hebben met grote onzekerheid. "Met minder baanzekerheid, met woningnood. Dan is het voor sommige jongeren te veel om ook te moeten lenen."
Ook PvdA wil basisbeurs voor studenten terug
In 2015 was de PvdA nog voorstander van de afschaffing van de basisbeurs. Studenten kregen voortaan geen vast bedrag, maar moesten een lening afsluiten voor hun hele studie.
Compensatie
GroenLinks, eerst ook voorstander, nam in mei al afstand van het leenstelsel. Inmiddels is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het leenstelsel en voor herinvoering van de basisbeurs.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie zijn al jaren tegen het leenstelsel, maar hebben in het regeerakkoord steun beloofd aan de voorstanders VVD en D66.
Mocht de basisbeurs weer worden ingevoerd, moeten leenstelsel-studenten worden gecompenseerd, vindt Asscher.
Leenstelsel
In september 2015 werd het leenstelsel voor studenten op het hbo en de universiteit ingevoerd. De VVD en PvdA hadden dat in 2012 afgesproken in het regeerakkoord van hun kabinet (Rutte II), maar zij hadden geen meerderheid in de Eerste Kamer.
Met steun van D66 en GroenLinks kwam het leenstelsel er uiteindelijk toch, onder voorwaarde dat bijvoorbeeld de ov-jaarkaart zou blijven bestaan en dat het bespaarde geld zou worden gestoken in de kwaliteit van het onderwijs.
Minister Van Engelshoven laat weten dat zij het leenstelsel binnenkort gaat evalueren. Dat zou zij vier jaar na de invoering toch al doen. Er wordt gekeken of het lenen jongeren afschrikt om door te leren.
Minister Van Engelshoven gaat leenstelsel tegen het licht houden
De minister van Onderwijs wil de uitkomst volgend jaar zomer naar de Tweede Kamer sturen. "Als uit die evaluatie blijkt dat het stelsel zoals het nu is - voor bepaalde groepen - een grote belemmering is, dan gaan we kijken naar mogelijke aanpassingen."
Overigens zegt Van Engelshoven dat zij er geen voorstander van is om het hele stelsel weer om te gooien. "We weten dat dat een hele hoop geld kost en er zijn heel veel noden in het onderwijs. Je moet daar investeren waar het slim is en waar het nodig is." Zij wil liever "heel gericht iets doen voor die mensen die door het leenstelsel in de problemen komen".