Politiek
BNNVARA

'Wiebes aan industrie: die CO2-heffing komt er niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wiebes aan industrie: die CO2-heffing komt er niet'

Nog geen 24 uur na de fameuze klimaatdraai van het kabinet vóór een CO2-taks, zei minister Wiebes op een besloten vergadering dat er 'geen vlakke taks' komt. Dat zeggen drie betrokkenen tegen De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Er komt geen 'generieke' of 'platte heffing'. Die boodschap kreeg het bedrijfsleven te horen op donderdag 14 maart. Die ochtend verzamelden zo'n 35 vertegenwoordigers van de zwarte uitstoters zich in de Malietoren, het VNO-NCW hoofdkantoor.

Minister Wiebes van Economische Zaken vertelt hen dat ze niet wakker hoeven te liggen. Dit kabinet zal er alles aan doen om bedrijven en banen in Nederland te houden. Extra saillant is dat hij zegt geen generieke CO2-heffing in te willen voeren.

Een opmerkelijke uitspraak, want de dag daarvoor is nog met veel bombarie een klimaatdraai gemaakt door het kabinet. Na tegenvallende doorrekeningen van het klimaatakkoord besluit de coalitie direct in te grijpen. De energiebelasting wordt omlaag geschroefd en het omstreden bonus-malus-systeem voor de industrie wordt ingeruild voor een CO2-heffing. Nu blijkt dat de minister achter gesloten deuren een ander verhaal vertelt.

Haagse reacties

Op het Binnenhof wordt verbaasd en geïrriteerd gereageerd op het nieuws. PvdA-Kamerlid Moorlag wil "een simpele heffing", dit begint volgens hem weer erg "op een bonus-malus te lijken." Sandra Beckerman van de SP ziet waar ze al bang voor was: "Dit riekt naar kiezersbedrog, dit zaakje stinkt."

Beckerman: "Voor de verkiezingen mooie woorden en na de verkiezingen de huishoudens weer voor de kosten laten opdraaien." GroenLinks vraagt zich af waar het kabinet mee bezig is en of het wel beseft dat het de meerderheid in de senaat kwijt is.

'Een verstandige oplossing'

Vanuit Economische Zaken krijgt De Nieuws BV te horen dat er geen uitspraken worden gedaan. Het verhaal is simpel, de minister zoekt een "verstandige heffing, waarbij banen behouden blijven en de CO2-uitstoot met 14,3 megaton wordt verminderd."

De coalitie vertrouwt erop dat de minister half april "met een verstandige oplossing komt", zo zeggen ChristenUnie en D66. De VVD wil niet ingaan op "geruchten" en wacht de uitkomsten van Wiebes zoektocht af.

GreenPeace

Precies vanochtend vaart ook het Greenpeace-schip 'Esperanza' uit. Over de uitspraken van Wiebes is Greenpeace directeur Thijssen duidelijk: "Ik hoop dat het om een heel slechte en late 1 april grap gaat."

Op de boot onthullen de milieubewegingen 'Natuur & Milieu', Milieudefensie, de Natuur- en Milieufederaties en de Jonge Klimaatbeweging hun eigen belastingplannen. Onder de vlag: "Koers op Co2tax" stellen zij een eigen vorm van CO2-heffing voor. Die houdt in dat bedrijven een relatief laag basisbedrag moeten neertellen per ton uitstoot.

Dat geld gaat dan in een pot waarmee bedrijven die verduurzamen extra subsidie kunnen krijgen. Bedrijven die teveel blijven uitstoten krijgen in het plan als straf een extra en hogere boete bovenop de eerste heffing.

'Wiebes aan industrie: Die CO2-heffing komt er niet'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie