'Lokalo's' zijn de echte kopstukken
- Nieuws
- 'Lokalo's' zijn de echte kopstukken
De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen moet nog op gang komen, maar nu al wordt er volop geklaagd over 'landelijke kopstukken' die komen opdraven. De aandacht zou meer uit moeten gaan naar lokale politici. Ook op 21 maart gaan namelijk weer méér mensen stemmen op een lokale partij, dan de vorige keer. Haagse politici spelen steeds vaker een ongemakkelijke bijrol.
Voorlopig dieptepunt, in dat opzicht, was een debat tussen landelijke partijleiders in De Balie, een week of twee geleden. Twee geboren Brabanders, Lilian Marijnissen (Oss) en Jesse Klaver (Roosendaal), vonden zichzelf terug op het Amsterdamse podium, in een poging te debatteren over de kloof tussen onze hoofdstad en de rest van het land. Het was niks en het werd niks. De rest was intussen bezig met inhakken op Thierry Baudet, die er slim in was geslaagd om midden in de spotlights te staan, door de desk van Tunahan Kuzu in te pikken. Het was best amusant, maar met lokale politiek had het weinig te maken.
De meest luie partij
Natuurlijk gaan we de 'landelijke kopstukken' komende weken ook weer zien. Geert Wilders staat zelfs op álle lokale PVV-posters. Wellicht voorzag hij dat er hier en daar een lokale PVV-lijsttrekker zou moeten afhaken. Ex-PVV’er Richard de Mos doet er smalend over: "De PVV is de meest luie partij in de gemeenteraad." De Mos zelf is inmiddels lijsttrekker van lokale partij Hart voor Den Haag en een kansrijke kandidaat voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders. In het huidige college speelt een andere lokale partij, de Haagse Stadspartij, een belangrijke rol.
BBC2014
Lokale politici verdienen de spotlights. Met Radio EenVandaag trekken we deze weken het land in en dan blijkt dat lokale partijen ook op andere plekken een bepalende rol spelen. Niet zo gek. Naar verwachting kiest op 21 maart een derde van de kiezers 'lokaal'. In Coevorden (Drenthe) maakten we kennis met Belangen Buitengebieden Coevorden 2014. De partij begon met boosheid over de 'willekeurige' sluiting van een zwembad. Het liep uit op 6 raadszetels en deelname aan het college van B&W. Daarna werden onder andere de financiële problemen van de gemeente aangepakt. Nu is er weer geld beschikbaar om 'Coevorden weer te laten stralen'.
Dichterbij
Politicologen onderzochten lokale politici en concluderen dat ze –vergeleken met politici van landelijke partijen- 'dichterbij de mensen' staan. Hun opleidingsniveau komt meer overeen met dat van de gemiddelde kiezer. Ze staan, net als veel van hen, cynischer tegenover de landelijke politiek. En ze zien het luisteren naar de burger als hun belangrijkste taak. Zeker voor kiezers, die zich minder vertegenwoordigd voelen op landelijk niveau, zijn ze een aantrekkelijk alternatief. Vandaar dat de groei er bij de 'lokalo's' al jaren in zit.
Een echt kopstuk
Komende donderdag start de documentaire-serie Ons Belang van AVROTROS, waarin lokale politici worden geportretteerd. Eén van hen is Wim van der Zanden van de partij Balans Boxtel: "Ik zag dingen in Boxtel waarvan ik dacht: 'Dat kan anders. Dat kan beter.'" Dat is Wim vervolgens ook gaan doen, naast de mantelzorg voor zijn bejaarde ouders. Voorwaar, een écht 'kopstuk'.
Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator van EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.