Het einde van het medicijntekort
- Nieuws
- Het einde van het medicijntekort
Dit jaar loopt het de spuigaten uit. Heel veel mensen horen aan de balie van de apotheek dat het medicijn dat zij gebruiken er niet is. Bloeddrukverlagers, pijnstillers, Parkinsonpillen, de lijst is eindeloos. Het aantal meldingen van medicijntekorten neemt maar niet af. Nu is er een oplossing voor de problemen (als alle partijen meewerken).
Vorige week kregen vrouwen het goede nieuws dat de anticonceptiepil weer geleverd zou worden. Maar er zijn nog steeds ruim 400 andere medicijntekorten waar ook nog een oplossing voor gevonden moet worden. Vaak is er een alternatief maar met een vergroot risico op bijwerkingen. Zoals Hans Verschuren (foto) die Parkinson heeft. Hij houdt in statistieken bij wat de consequenties zijn van het feit dat hij een ander middel moet slikken. Die andere pillen zorgen ervoor dat Verschuren 3 uur per dag langer last heeft van “freezing’ (heel moeilijk kunnen bewegen) dan anders.
Apothekers doen hun uiterste best om iedereen toch een geneesmiddel mee te geven. Bij tekorten informeren ze bij de groothandel naar alternatieven, bellen ze met collega’s of zij nog voorraad hebben of bestellen in het buitenland. En vaak dragen ze zelf de meerkosten. Ook krijgen mensen minder van een geneesmiddel mee zodat er voor anderen ook nog een doosje is. De tijd die apothekers aan hun patienten willen besteden, gaat nu op aan logistiek. En de patienten worden er onzeker van.
Het heeft invloed op het vertrouwen in de gezondheidszorg, dat mensen echt denken we leven in een derdewereldland of ik word belazerd
De oorzaak
De grootste farmaceutische groothandel van Nederland, Mosadex, analyseerde al hun data op het ontstaan van tekorten. Ook voor een groothandel is het frustrerend klanten (apothekers) niet te kunnen leveren. Uit die data bleek dat er sprake is van een domino-effect. Ieder medicijn wordt door verschillende fabrikanten geleverd. Als de grootste (in aantal leveringen) fabrikant door pech of fouten niet meer kan leveren, vangen de andere fabrikanten het probleem op. Maar omdat zij minder voorraad hadden dan de nummer 1, zijn zij ook snel uitverkocht.
4 maanden ijzeren voorraad en 75% van de problemen is opgelost
Voorstel
Uit die analyse van Mosadex komt ook naar voren dat 65% van de tekorten 3 maanden duren. In het voorstel van de groothandel houden fabrikanten naar rato van hun marktaandeel een ‘ijzeren voorraad’ aan van 4 maanden. Daarmee zijn de ernstigste tekorten opgelost. De Nederlandse fabrikanten, verenigd in twee organisaties: GLN en Bogin, kunnen zich wel vinden in hogere voorraden maar gaan ervan uit dat het geld zal kosten. De zorgverzekeraars vinden vooral dat de groothandels en apothekers de voorraad moeten aanhouden.
Toezegging
De apothekers zijn bereid een paar dagen meer voorraad aan te houden en de groothandels verhogen hun eigen ‘ijzeren voorraad’ tot een maand.
Minister Bruins van Volksgezondheid heeft toegezegd het voorraden-plan nader uit te werken met de relevante partijen.
Luister naar de uitzending van Reporter Radio