Binnenland
AVROTROS

Tekort aan medicijn prednisolon veroorzaakt moeilijkheden bij apothekers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan medicijn prednisolon veroorzaakt moeilijkheden bij apothekers

Meer dan een half miljoen mensen in ons land hebben het middel nodig, maar het is bijna niet meer te verkrijgen: prednisolon, een ontstekingsremmend medicijn. En dit is niet het enige medicijn waarbij dit speelt. Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak is de problemen zat en vertelt erover in de uitzending.

Video niet beschikbaar

Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak heeft samen met haar collega's zeven apotheken in Alphen aan den Rijn. Wekelijks zijn ze vele uren kwijt om aan medicijnen te komen die op dreigen te raken. "Je belt met z'n allen stad en land af om de laatste voorraden te bemachtigen voor je patiënten. Nu gaat het weer om prednisolon, dat tot einde van het jaar niet meer leverbaar zou zijn."

Essentieel voor patiënten

Prednisolon is een ontstekingsremmer, net zoals het bekendere prednison. "In Nederland wordt prednisolon door meer dan een half miljoen mensen gebruikt, bijvoorbeeld bij reuma en astma of bij sommige darmziekten", vertelt de apotheker.

"Het is een essentieel middel voor deze patiënten om ontstekingen onder controle te houden." Maar nu is het dus bijna niet meer te krijgen.

'Ik moet zelf bijleggen'

Schuil-Vlassak heeft in de afgelopen weken dagelijks gebeld met groothandels om aan prednisolon te komen. "Daarnaast hebben we constant contact met collega-apothekers en met ziekenhuizen: 'Wat heb jij nog, hoeveel kun je nog krijgen?' Je bent er echt uren en uren mee bezig."

Vooralsnog lukt het net en kan de apotheker telkens nog een voorraad prednisolon bemachtigen voor haar klanten. "Wel een duurder medicijn dan het preferentiebeleid voorschrijft. Ik vermoed dat ik dat zelf bij moet leggen."

Goedkoopste merk

Het preferentiebeleid is een strategie die door Nederlandse zorgverzekeraars wordt gebruikt om de kosten van geneesmiddelen laag te houden, en - zo is de gedachte - daarmee ook de premies van hun klanten. Het beleid houdt in dat de verzekeraars kiezen voor het goedkoopste merk binnen een groep vergelijkbare geneesmiddelen.

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie