Veel minder ernstige bijwerkingen bij borstkankerpatiënten door nieuwe behandeling
- Nieuws
- Veel minder ernstige bijwerkingen bij borstkankerpatiënten door nieuwe behandeling
Artsen van het Antoni van Leeuwenhoek en de Amsterdamse en Rotterdamse academische ziekenhuizen hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het behandelen van borstkanker. De nieuwe behandelwijze is goedkoper dan voorheen en zorgt voor minder bijwerkingen dan chemotherapie. Nieuws en Co sprak met Gabe Sonke, medisch oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, over de nieuwe behandelmethode.
Video niet beschikbaar
Minder ernstige bijwerkingen
Bij vrouwen en een enkele man met uitgezaaide borstkanker geven artsen hormoontherapie. Sinds enkele jaren wordt daar een nieuwe medicijn aan toegevoegd, een CDK4/6-remmer. Sonke vertelt: "Wat we nu hebben laten zien, is dat als je wacht met het geven van die nieuwe medicijnen en eerst alleen hormoontherapie geeft, dat je die medicijnen veel korter hoeft te geven en hetzelfde effect ermee bereikt."
Patiënten hebben hier baat bij: "Ze leven hierdoor evenveel langer en het grote voordeel is dat ze veel minder medicijnen hoeven te gebruiken en dus minder bijwerkingen hebben." Het verschil is groot, stelt Sonke: "We hebben laten zien dat het wel 75% scheelt in aantal ernstige bijwerkingen, die mensen door deze medicijnen kunnen hebben." Dat is goed nieuws, volgens de oncoloog: "Voor mensen die in een situatie zitten waarbij elke dag kan tellen, omdat het leven beperkt is door de uitzaaiingen, is het uitstekend nieuws."
Persoonlijke ervaring borstkankerpatiënt
Verslaggever Marc-Robin Visscher ging op bezoek bij Hilde Poodt in Boskoop, zij is één van de deelnemers aan het onderzoek en leeft nu al zes jaar met uitgezaaide borstkanker. Poodt wandelt graag met haar hond en vertelt dat het belangrijk is om in beweging te blijven, gezien de behandeling: "Bijwerkingen van de hormoontherapie die ik krijg, zijn vooral bewegingsklachten. Ik heb heel snel last van hele stijve, pijnlijke spieren. Bij de aanhechting van mijn pezen ontstaan snel ontstekingen. Ik heb al die jaren uitgevonden dat het het beste helpt om in beweging te blijven."
Poodt vertelt over haar behandeling: "In 2018 kreeg ik de diagnose borstkanker en helaas bleek het bij de diagnose ook al vergevorderd te zijn, dat er sprake was van uitzaaiingen. Toen moest er na worden gedacht over de behandelingsmogelijkheden. Op dat moment was net de trial van start gegaan. Ik ben ingeloot in de tak dat je start met alleen de hormoontherapie. Ik kon niet kiezen. Achteraf ben ik daar heel erg blij mee, omdat ik nu geen last heb van de zwaardere bijwerkingen van het andere medicijn."
Horizon van drie maanden
"De voorbeelden van patiënten waarbij het goed blijft gaan zijn helaas heel erg dun gezaaid", zegt Poodt tegen de verslaggever. "Dat is het moeilijkste om mee om te gaan, de onzekerheid dat je niet weet hoe je toekomst eruitziet. Je horizon is meestal maar drie maanden tot de volgende controle. Als je dan hoort dat alles goed is, kan je weer even verder."