'Stress, angst en onzekerheid' door medicijntekort: 'Preferentiebeleid is steen des aanstoots'
- Nieuws
- 'Stress, angst en onzekerheid' door medicijntekort: 'Preferentiebeleid is steen des aanstoots'
Het medicijntekort is al jaren een probleem in Nederland. Maar liefst 4,5 miljoen mensen kregen er het afgelopen jaar weer mee te maken. Al zeker tien jaar lang stijgt het tekort, ook bij essentiële medicijnen. "We willen gewoon heel goedkoop onze medicijnen hebben", stelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Vooral generieke geneesmiddelen kennen een tekort, vertelt Groot. Dat heeft te maken met de concurrenten op de markt, waardoor de prijs onder druk ligt en zo goedkoop mogelijk geproduceerd wordt. "Dat leidt tot lange productieketens en daar gaat nog weleens wat mis", legt Groot uit.
Preferentiebeleid
Bovendien geldt er een preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars de goedkoopste leveranciers van generieke medicatie vergoeden. "Dat preferentiebeleid is een steen des aanstoots voor de apotheker", aldus Groot. Maar tegelijkertijd wil Nederland "voor een dubbeltje op de eerste rij", meent de hoogleraar. "De vergoedingslimieten liggen hier lager dan bijvoorbeeld in België."
En daarom verkoopt een leverancier liever aan andere landen, zoals België, omdat er daar meer betaald wordt voor generieke geneesmiddelen. Om dat te voorkomen, wilde de Tweede Kamer dat er een "ijzeren voorraad" van drie maanden zou komen. "Maar het probleem daarbij is dat de Kamer heeft gezegd dat de farmaceutische groothandels die voorraad moeten betalen en zij zeggen het geld er niet voor te hebben. Daardoor komt dat niet van de grond."
Dubbeltje op de eerste rij
"We willen gewoon heel goedkoop onze medicijnen hebben. We hebben het idee dat die farmaceutische bedrijven heel veel winst maken, maar dan krijg je wel dit soort problemen. We staan dan achteraan in de rij", gaat Groot verder. Om dit probleem op te lossen, stelt de hoogleraar voor dat de medicijnprijzen omhoog moeten en dat de overheid financieel moeten bijdragen aan de ijzeren voorraad aan medicatie.
Bijwerkingen
Arthur Schellekens, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, spreekt veel patiënten die aangeven "stress, angst en onzekerheid" te ervaren door het medicijntekort. Bovendien kunnen mensen bijwerkingen ervaren wanneer ze andere medicijnen krijgen dan ze gewend zijn en vindt men het lastiger om hun aandoening onder controle te houden. "Het is een serieus groot probleem waar miljoenen Nederlanders mee te maken krijgen", zegt Schellekens.
Leefstijl en preventie
Ook Schellekens vindt dat die ijzeren voorraad er nu echt moet komen. "We zijn niet goed bezig met elkaar. Leefstijl en preventie zijn ook heel belangrijk, maar daar doet het kabinet niets aan. We moeten heldere keuzes maken met elkaar, anders wordt dit niet opgelost." Gynaecoloog Arjan van Hof schaart zich daarachter. "Mijn primaire ding is dat het niet zo kan zijn dat in dit land medicijnen niet beschikbaar zijn met hoeveel we betalen voor de zorgverzekering. Het kost de maatschappij ook heel veel geld dat die medicijnen er niet zijn."
Spoedeisende hulp
Károly Illy van het Longfonds noemt het een "serieus probleem" met vele gevolgen. "Mensen doen een beroep op de spoedeisende hulp wanneer ze een medicijntekort hebben, bijvoorbeeld. Dat zorgt voor onnodige druk op de zorg."
Beller Jacqueline Kuiper ervaart stress door het medicijntekort. "De dreiging alleen al zorgt voor paniek en dat is ook niet goed." Luisteraar Willemienke Bliek Janssen is afhankelijk van medicatie en weet niet hoelang ze zonder kan. "Als ik een dag zonder zit, merk ik dat in mijn lichaam", zegt Bliek Janssen. "Het is bijzonder dat het ene land het wel kan en het andere niet."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!