Nobelprijs Economie: groei en klimaatdoelstellingen niet tegenstrijdig
- Nieuws
- Nobelprijs Economie: groei en klimaatdoelstellingen niet tegenstrijdig
De Riksprizen voor Economie is vandaag toegekend aan de Amerikaanse onderzoekers Paul Romer en William Nordhaus, voor onderzoek op het gebied van klimaatverandering en innovatie.
Nobelprijs Economie 2018: groei en klimaatdoelstellingen zijn geen tegenstrijdigheden
Romers prijswinnende onderzoek richt zich op het stimuleren van technologische innovatie op de lange termijn. Zijn werk richt zich op de vraag hoe ideeën tot groei leiden, en hoe technologie zich ontwikkelt in een markteconomie.
Met zijn 'endogene groeitheorie' probeert hij de vinger te krijgen achter het grote verschil in groeitempo tussen landen. Volgens Romer is dat verschil niet te verklaren uit externe factoren, maar uit de maatregelen die overheden zelf treffen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan investeringen in onderwijs, of het stimuleren van concurrentie.
Klimaateconomie
Ook het werk van Nordhaus richt zich op de lange termijn, maar is toegespitst op het integreren van gegevens over klimaatverandering in macro-economische analyses. Nordhaus staat als bekend als een voorstander van een belasting op de uitstoot van CO2. Met een door hem ontwikkeld computermodel zijn de opbrengsten van zo'n belasting te berekenen. Hij was ook de eerste die een model ontwikkelde voor de interactie tussen het klimaat en de economie.
Vijftigste editie
De Riksprizen, die later werd ingesteld dan de oorspronkelijke Nobelprijzen, is dit jaar voor de 50ste keer toegekend. In 2017 ging de prijs naar de gedragseconoom Richard Thaler, voor zijn onderzoek naar 'nudging' - het beïnvloeden van menselijk gedrag en menselijke keuzes, zonder dat je regels instelt of verboden oplegt.
Aan de Nobelprijs is - behalve een medaille en de prestige - een geldbedrag verbonden van 9 miljoen Zweedse kronen, omgerekend ongeveer 870.000 euro.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap