Wetenschap & Techniek
NTR

Als anderen meer alcohol drinken, doen we dat zelf ook

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Als anderen meer alcohol drinken, doen we dat zelf ook

Heb jij dat weleens: dat je op een terras het ene na het andere biertje achteroverslaat, eigenlijk vooral omdat je vrienden dat ook doen? Dan ben je zeker niet de enige, ontdekte Martine Groefsema. In Focus vertelt ze over haar onderzoek naar sociaal drinkgedrag.

{podcast audio="112826" caption="Lab Leven #4: een biertje in het barlab van de Radboud Universiteit" }

"Als we samen alcohol aan het drinken zijn, laten we ons vaak beïnvloeden", vertelt Groefsema, die onderzoek deed aan de Radboud Universiteit. "En dat betekent eigenlijk dat we proberen net zoveel te drinken als onze omgeving. Dus als jij straks nog een biertje drinkt, is de kans groot dat ik zeg dat ik er ook nog wel eentje wil."

Groefsema deed haar onderzoek in een bijzondere setting: een laboratorium dat is ingericht als bar. Dat zogenaamde BarLab is voorzien van verborgen camera’s, zodat het gedrag van de proefpersonen goed te observeren is.

Zogenaamd over alcoholreclames

Om te voorkomen dat haar proefpersonen zich zouden inhouden omdat ze wisten dat ze meededen aan een experiment, deed Groefsema alsof het onderzoek ging over alcoholreclames. Maar het échte onderzoek vond plaats in de pauze, als de deelnemers een drankje kregen aangeboden aan de bar.

Daar zat dan ook een andere 'deelnemer', die eigenlijk een acteur was en de opdracht had gekregen om veel of juist weinig te drinken. Intussen observeerde Groefsema het gedrag van de proefpersoon: past die zijn of haar drinkgedrag aan aan dat van de acteur?

Vier biertjes in een half uur

Meestal bleek dat inderdaad het geval te zijn: bijna iedereen laat zich beïnvloeden door hoeveel de ander drinkt. Mensen drinken over het algemeen dus meer in het gezelschap van zwaardere drinkers. Bij sommige deelnemers gingen er wel vier biertjes doorheen in een half uur tijd, vertelt Groefsema.

Op zich is dat sociale drinken niet verkeerd, zegt de onderzoeker. "Maar ik denk wel dat het goed is dat we ons er bewust van zijn. En dat we ook als iemand naar huis moet rijden er minder oordelend over zijn. Want die zal waarschijnlijk een 0%-biertje nemen, en het misschien nog net zo gezellig met je hebben."

Lab Leven

In de podcastserie Lab Leven, gemaakt door de Universiteit van Nederland en Focus, laten wetenschappers ons meekijken in het lab waar ze hun onderzoek doen. Je vindt de podcast op de site van de Universiteit van Nederland, in de podcast Focus Wetenschap en 's nachts op de radio in Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie