Heeft het zin om diersoorten te herintroduceren in de natuur?
- Nieuws
- Heeft het zin om diersoorten te herintroduceren in de natuur?
Door diersoorten in natuurgebieden uit te zetten, kunnen we de natuur een flinke boost geven. Hoe werkt dat in Nederland? Nieuws en Co sprak erover met ecoloog Liesbeth Bakker.
Wanneer kun je soorten succesvol terug in de natuur brengen?
Misschien heb je weleens het bekende filmpje gezien van wolven die zijn uitgezet in het Amerikaanse Yellowstone National Park. Uit angst voor de wolven gaan de edelherten in het gebied bepaalde stukken mijden, en daardoor krijgen allerlei planten de kans verder te groeien. Daar komen dan weer andere dieren op af, en zo heeft de wolf een positieve impact op het hele natuurgebied.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oostvaardersplassen zijn uniek
Ook in Nederland probeert de mens vaak de natuur te verbeteren door het introduceren van diersoorten – ook wel bekend als rewilding. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn natuurlijk de Oostvaardersplassen. Maar het gebeurt ook in veel andere natuurgebieden, vertelt ecoloog Liesbeth Bakker. "Er zijn in Nederland honderden natuurterreinen waar het jaar rond begraasd wordt met allerlei runderen en wildere paardensoorten."
Wat de Oostvaardersplassen uniek maakt, zegt Bakker, is dat we daar de hoeveelheid voedsel laten bepalen hoeveel paarden, herten en runderen er in het gebied kunnen voorkomen. Het gevolg van die keuze is dat er dieren doodgaan van de honger, zodra het voedsel op is.
Zo natuurlijk mogelijk
Rewilding gaat een belangrijke rol spelen in de context van klimaatverandering, denkt Bakker. Overstromingen en extreme droogtes zullen hier waarschijnlijk steeds meer voorkomen. Door het land anders in te richten, in combinatie met grote grazers, kunnen we daarop inspelen en wildere en dynamischere natuurgebieden realiseren.
Maar kunnen we eigenlijk nog wel spreken van wilde natuur, als de mens er zoveel invloed op uitoefent? "Als je in een dichtbevolkt land als Nederland natuurgebieden wilt hebben, ontkom je er niet aan bepaalde compromissen te sluiten," zegt Bakker. "Maar binnen dat kader kun je alsnog zo natuurlijk mogelijk gaan." Het terugbrengen van grote dieren kan daar zeker bij helpen, aldus de ecoloog.
Wil je meer weten over ecosystemen? Lees verder op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap