Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Recht op onbereikbaarheid buiten werktijden 'ontzettend belangrijk': 'Cultuurverandering nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recht op onbereikbaarheid buiten werktijden 'ontzettend belangrijk': 'Cultuurverandering nodig'

Met het einde van de zomer in zicht, laaien de appgroepen weer op. De eindeloze stroom aan berichten overweldigt sommigen, vooral wegens de druk om zo snel mogelijk op alles en iedereen te reageren. Tweede Kamerlid namens GroenLinks-PvdA Mariëtte Patijn wil daar verandering in brengen en een wet doorvoeren om het recht op onbereikbaarheid buiten werktijden vast te stellen. "Als je wel bereikbaar moet zijn, moet je daar betaald voor worden", zegt Patijn bij Spraakmakers.

Volgens Patijn ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de werkgever om ervoor te zorgen dat hun werknemers weten dat ze niet bereikbaar hoeven te zijn buiten werktijden. "Als je acht uur betaald krijgt, moet je acht uur bereikbaar zijn en niet meer", is Patijns redenering. Maar dat vraagt wel om een cultuurverandering, stelt het Tweede Kamerlid.

'We laten ons gek maken'

Om dat voor elkaar te krijgen, moet er een wet komen om het recht op onbereikbaarheid vast te leggen. "Vakbonden zetten er ook op in om dit te regelen in de cao", voegt Patijn daaraan toe. Stella Letschert, die in De Volkskrant een opiniestuk over dit onderwerp publiceerde, pleit ook voor "regels en controle" hierop. "We laten ons een beetje gek maken."

Voordelen onlinecultuur

"Hoe bewust zijn we nog bezig met de keuzes die we maken met onze online interacties?" vraagt Letschert zich dan ook af. Maar dat betekent niet dat online bereikbaarheid alleen maar negatieve gevolgen heeft. "Ik voel me meer verbonden door de onlinecultuur. Het ontwikkelt ook bepaalde vaardigheden, zoals focus en jezelf profileren online. Daarin kun je je ontwikkelen", aldus Letschert.

Focussen

"Het is heel persoonlijk, hangt af van je generatie en je persoonlijke voorkeuren", merkt Iris Visser, adviseur bij Digitaal in Balans, op. "Als je kunt delen hoe je graag bereikbaar bent, is dat ook handig voor je collega's." Maar volgens Stefan van Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie, kunnen we ons slechts op één ding tegelijkertijd focussen. "Het is zaak om de stroom van appjes op een goede manier te reguleren."

Prikkels

Van Stigchel benadrukt dan ook de individuele "controle en grip" die men heeft om met deze druk om te gaan. "Mensen moeten aangeven hoe ze willen omgaan met de bereikbaarheid en hoe snel er gereageerd moet worden", zegt de hoogleraar. "Je kunt je brein niet elke dag aan allerlei prikkels blootstellen."

'Bestrijdt de eenzaamheid'

"Je hebt er zelf regie op", reageert beller Bea van den Brink. Luisteraar Louis van der Ploeg vindt appen "onpersoonlijk" en in veel gevallen ook gevaarlijk. "Het is heel onveilig, vooral in het verkeer. Het is heel irritant ook." Beller Ria Wiersema ziet als oudere vooral de voordelen in van WhatsApp. "Via de app kan je heel persoonlijk, kort en bondig contact met elkaar houden. Het is een enorme rijkdom voor een grote groep mensen, het bestrijdt de eenzaamheid."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie