Nobelprijs Scheikunde voor oplaadbare batterijen
- Nieuws
- Nobelprijs Scheikunde voor oplaadbare batterijen
De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar John B. Goodenough, Stanley Whittingham en Akira Yoshino voor de ontwikkeling van oplaadbare lithium-ion batterijen. Dat is zojuist bekendgemaakt in Stockholm.
Deze krachtige, lichtgewicht en oplaadbare batterijen worden tegenwoordig gebruikt in alles van mobiele telefoons tot laptops en elektrische voertuigen, schrijft het Nobelcomité. Ook kun je er zonne- en windenergie mee opslaan, voegen ze er aan toe, wat een fossielvrije samenleving mogelijk maakt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De basis voor de lithium-ion batterij werd gelegd ten tijde van de oliecrisis in de jaren 70 van de vorige eeuw. Whittingham begon toen met het ontwikkelen van energietechnologie die niet afhankelijk was van fossiele brandstoffen. Goodenough en Yoshino hielpen om die technologie verder te ontwikkelen tot de lithium-ion batterij die we nu kennen.
Goodenough is inmiddels 97 jaar oud, en daarmee de oudste Nobellaureaat ooit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eerder deze week werden al de Nobelprijzen voor Geneeskunde en Natuurkunde bekendgemaakt. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Scheikunde naar George Smith, Frances Arnold en Gregory Winter voor hun onderzoek naar de evolutie van eiwitten.
De prijs, ingesteld in het testament van Alfred Nobel, wordt sinds 1901 uitgereikt. Met de prijs is een bedrag van 919.000 euro gemoeid. Dat moet de winnaar in staat stellen verder onderzoek te doen, zonder zich druk te hoeven maken over de bekostiging daarvan. In praktijk is de prestige en erkenning voor de meeste winnaars het belangrijkste aspect.
Vanmiddag om 16.20 uur hoort u meer over de Nobelprijs in Nieuws en Co.
Meer weten over de Nobelprijzen?
Vooraanstaande Nederlandse wetenschappers vertellen vrijdagavond in het Trippenhuis over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars in de geneeskunde, natuurkunde en scheikunde. Wie zijn zij en waarom is hun werk zo baanbrekend?
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap