Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Lowlands: feesten met een scheutje verse wetenschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lowlands: feesten met een scheutje verse wetenschap

Natuurlijk, bij Lowlands denk je eerst aan muziek, tentjes en feesten. Nieuws en Co is erbij en laat horen dat je er ook verrassend veel wetenschap is te zien op het festival.

Het is inmiddels een echte traditie geworden op het driedaagse festival in de Flevopolder, dat vandaag aan zijn 25ste editie begint. Heb je even genoeg van de optredens, dan stap je wereld van de wetenschap binnen. Je kunt er de Nationale Wetenschapsquiz spelen, met je DNA op zoek gaan naar je ideale partner, of je onderdompelen in de Mind of the Universe. Meerdere universiteiten zijn op het festival aanwezig.

Op een klein podium van het Radboudumc uit Nijmegen kun je bijvoorbeeld kijken hoe jij je houdt onder het toeziend oog van publiek. Haalt dat het beste uit je naar boven, of raak je juist in paniek? De wetenschappers meten precies je reactie.

Je ideale DNA-date

Of daten met je DNA de toekomst heeft, dat kun je uitzoeken bij de stand van het Leids Universitair Medisch Centrum. Misschien zit de sleutel tot de ware wel opgesloten in je genen, en blijken ook genetische tegenpolen elkaar aan te trekken. Ook kun je uitzoeken of jij een virtuele zombie-edpidemie overleeft. De Vrije Universiteit en Games for Health onderzoeken samen met meerdere gezondheidsinstellingen hoe infectieziekten zich verspreiden. Op Lowlands wordt het zombievirus ingezet als voorbeeld van de ultieme infectie. Virtueel natuurlijk, maar daarom nog niet minder besmettelijk.

Je onderdompelen in de geest van het universum

Zoek je wat meer verdieping? Het VPRO-programma The Mind of the Universe heeft een eigen ‘dome-tent’ met 150 stoelen en drie schermen. Daarop kun je alle volledige interviews uit het programma bekijken, waarin toponderzoekers je bijpraten over de laatste stand van zaken in de wetenschap. Ook is er elke middag om 13.00 uur een live-talkshow.

Tot slot wijzen we je op de mogelijkheid om met je hersengolven je eigen verhaal te schrijven. Inderdaad: typen met je brein. De Radboud Universiteit Nijmegen geeft een demonstratie van dit tikken zonder handen, waaraan het publiek mee kan doen zodat een soort gezamenlijk verhaal moet ontstaan.

Klinkt dat laatste ongeloofwaardig? Luister dan om 16.20 uur op NPO Radio1 naar een reportage vanaf Lowlands. Dan hoor je of het ook echt gelukt is.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie