Nieuwe Europese Sentinel 1C satelliet gaat vanavond de ruimte in
- Nieuws
- Nieuwe Europese Sentinel 1C satelliet gaat vanavond de ruimte in
Vanavond wordt de nieuwe Europese Sentinel 1C-satelliet gelanceerd. Deze radarsatelliet is onderdeel van het Copernicusprogramma, een Europees initiatief voor aardobservatie. De toepassingen zijn veelzijdig: van het monitoren van verzakkende dijken en wegen tot het bieden van hulp bij rampen.
Video niet beschikbaar
"Het mooie van deze satelliet is dat je er veel verschillende dingen mee kan doen", legt Coco Antonissen uit. Zij is programmamanager bij het Nederlands Ruimtevaartagentschap. "Je kan er bijvoorbeeld supernauwkeurig bodemdaling mee in kaart brengen. Tot op millimeterniveau. Dat vind ik wel fascinerend." Die gegevens gebruikt Rijkswaterstaat bijvoorbeeld om hun infrastructuur te monitoren. "Hoe stabiel zijn onze dijken? Hoe zit het met het onderhoud van onze wegen? Daar kan met behulp van deze satelliet antwoord op gegeven worden."
In de ruimte zweven al veel satellieten. Toch heeft deze volgens Antonissen een grote meerwaarde. "Je kan supergrote oppervlaktes tegelijkertijd monitoren en op basis van die informatie gericht kijken. Als je alle wegen of dijken in Nederland met sensoren op de grond of op de bodem zou willen monitoren, is dat heel kostbaar en lastig. Maar met zo’n satelliet bekijk je het geheel en kun je inzoomen op plekken waar het nodig is."
Rampen
De satelliet kan ook van groot belang zijn bij rampen, zoals overstromingen. "De radarsatelliet zendt actief een signaal uit naar de aarde. Afhankelijk van hoe het oppervlak eruitziet, reflecteert het op een andere manier. Zo kan je heel goed water van vegetatie of steden onderscheiden", legt Antonissen uit. Daar komt bij dat de satelliet op die manier ook door wolken heen kan 'kijken'. "Dat kan je inzetten bij grote overstromingen. Je kan dan zien waar er wel en niet overstromingen zijn en hulpverleners naar de juiste locatie sturen." Ook ontbossing is op die manier in een vroeg stadium zichtbaar.
Vaker beeld
De toepassingen zijn niet nieuw, legt Antonissen uit. "Er vliegt al één zo'n satelliet in de ruimte, maar met deze erbij hebben we vooral vaker een beeld." De Sentinel 1A maakt iedere 12 dagen een foto van elke plek op de wereld. Met de Sentinel 1C erbij wordt dat eens per zes dagen. En de Sentinel 1B? "Die heeft lang gefunctioneerd, maar is een paar jaar geleden eerder stuk gegaan dan gepland. Volgend jaar komt er ook alweer een 1D bij, dus hebben we nóg vaker beeld."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.