Wetenschappers halen ijskern van bijna 3 kilometer uit Antartische ijskap
- Nieuws
- Wetenschappers halen ijskern van bijna 3 kilometer uit Antartische ijskap
Na tien jaar boren hebben wetenschappers op Antarctica een ijskern van bijna 3 kilometer diep naar boven gehaald. Deze ijskern, die informatie tot 1,2 miljoen jaar geleden bevat, kan belangrijke antwoorden bieden op wetenschappelijke vragen. Peter Bijl, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, legt uit waarom het boren van zo’n ijskern zoveel tijd in beslag heeft genomen.
Video niet beschikbaar
Het onderzoeksteam werkte onder extreme omstandigheden, met temperaturen die nooit boven de -26 graden Celsius uitkwamen. Volgens Bijl kan er in de winter niet worden gewerkt. "Dus elk jaar hebben ze maar een aantal maanden om de boringen voort te zetten. En daarna moeten ze alles weer inpakken en vertrekken ze weer, om het volgende jaar weer terug te komen."
Het project begon tien jaar geleden. "Eerst zet je een station op, schroef je alle faciliteiten in elkaar en alle barakken", legt Bijl uit. "Want je komt daar en er is echt niks." Het tweede jaar kon het boren eindelijk beginnen. "Met heet water graaf je jezelf dan een weg vanaf de top, helemaal naar drie kilometer diepte."
Moeilijker
Hoe dieper de boor gaat, hoe moeilijker het proces wordt. "De druk is daar heel hoog en de temperatuur heel laag. Veel elektronica vindt dat lastig en materialen die je normaal zou gebruiken, functioneren daar niet. Ook wordt het ijs vloeibaarder naarmate je verder naar beneden gaat, waardoor het nog lastiger wordt om stukken ijs naar boven te halen."
Onderzoek
De ijskern wordt vervolgen in stukken gehakt, in containers diepgevroren en naar Europa verscheept. Daar begint het gedetailleerde onderzoek. Wetenschappers halen dan kleine stukjes uit het ijs en analyseren ze in detail. "Een heel team van wetenschappers werkt samen om al die informatie te verzamelen", zegt Bijl.
Informatie
Ondanks de enorme inspanningen zijn de resultaten het waard. Eerdere ijskernen leverden gedetailleerde informatie op over ijstijden, tot 850.000 jaar terug. Uit de ijskernen kunnen wetenschappers onder andere de hoeveelheid broeikasgassen afleiden en bepalen hoe groot de ijskap was. Volgens Bijl vond er rond een miljoen jaar geleden een overgang plaats in de lengte van ijstijdcycli. Tot nu toe is dat een mysterie, maar omdat de nieuwe ijskern gegevens bevat die tot 1,2 miljoen jaar teruggaan, komt daar wellicht eindelijk een antwoord op.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.
Luister ook de BNNVARA-podcast Zo Klonk Nederland over de ijstijden in Nederland
Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw