Kloppen de beweringen van Frans Timmermans over kerncentrales?
- Nieuws
- Kloppen de beweringen van Frans Timmermans over kerncentrales?
Kerncentrales zijn veel te duur en het duurt veel te lang voordat we nieuwe gebouwd hebben. Stevige uitspraken van Frans Timmermans tijdens het eerste verkiezingsdebat van College Tour zondagavond. Kloppen de beweringen van de lijsttrekker van PvdA/GroenLinks? "Hij zat er niet ver naast", stelt Bernard ter Haar, voorzitter van het door minister Jetten benoemde Expertteam Energiesysteem 2050. Dat zegt hij in Geld of je Leven (EO).
Is kernenergie rendabel in Nederland (23 oktober 2023) - Geld of je leven
Het onderzoek onder leiding van Ter Haar adviseerde eerder dit jaar om nog even te wachten met het bouwen van een kerncentrale, onder meer vanwege de betaalbaarheid. Ernst Boutkan, kandidaat-Kamerlid van Volt, ziet minder beren op de weg: "Wij zeggen: begin gewoon."
Geld of je Leven legde de uitspraken van Timmermans langs de meetlat.
Uitspraak 1: 'Ik heb niet één studie gezien die mij laat zien dat het voor Nederland verstandig is om te investeren in kernenergie'
Volgens Ter Haar bestaan er geen onafhankelijke onderzoeken die positief adviseren over kerncentrales. Hij uit veel kritiek op de betaalbaarheid en wijst erop dat de prijzen voor niet-fossiele energie spectaculair zijn gedaald. "Zo is zonne-energie is inmiddels vier keer zo goedkoop als kernenergie." Ook zit de tijd tegen: volgens hem ben je zo twintig jaar verder voor er daadwerkelijk een kerncentrale staat. "Alleen de vergunning voor een transformatorhuisje duurt al jaren."
Volgens Boutkan bestaan er wel degelijk onafhankelijke onderzoeken die positief staan ten opzichte van kerncentrales. Zo refereert hij naar een eerder onderzoek van adviesbureau Witteveen+Bos. Daarbij deelt hij minder stellig de aanname dat de bouw van een kerncentrale lang zou duren. "Als we met de bouwers zelf praten, wordt gezegd dat het in 2031 kan. Wij zeggen: begin gewoon."
Uitspraak 2: 'Het kost vele miljarden'
Dat er vele miljarden gemoeid zijn met de bouw van een nieuwe kerncentrale, klopt volgens Ter Haar. “Een tweede kerncentrale bij Borssele kost, afhankelijk van de grootte, tussen de zes en tien miljard.”
Boutkan werpt tegen dat het aanleggen van windparken op zee nu 40 miljard hoger uitvalt en stelt dat nog onzeker is hoe hoog de rekening uiteindelijk gaat worden. "Wel kwam uit de studies dat de algemene leveringszekerheid omhoog gaat en de algemene leveringskosten lager zullen zijn voor kernenergie in verhouding tot alleen zon en wind."
Toch zijn die extra kosten voor windparken onvermijdelijk, denkt Ter Haar. "We kunnen niet wachten tot ergens 2043 de kerncentrale draait. We moeten de komende jaren ook iets doen."
Uitspraak 3: 'Er is geen bedrijf dat erin wil stappen, het moet allemaal met publiek geld gebeuren'
Er zijn op dit moment drie bedrijven uit Zuid-Korea, Frankrijk en Amerika in gesprek met het Nederlandse kabinet over de vraag wat mogelijk is. Maar zo makkelijk ligt dat niet, volgens Ter Haar. "Er zijn genoeg bedrijven die willen bouwen, maar de vraag is: wie gaat het financieren? Er is geen bedrijf die de financiering wil doen voor een kerncentrale zonder overheidsbemoeienis."
Uitspraak 4: 'Tegen de tijd dat de kerncentrales er staan, is de technologie zo ver dat we bijna kernfusie hebben'
Kernfusie is een andere manier van kernenergie produceren, legt Ter Haar uit. "Namelijk niet door het splijten van atomen, maar door het bij elkaar brengen van atomen. Dat is een heel ingewikkeld proces om beheersbaar te krijgen." Volgens hem is de voorspelling dat deze techniek over vijftien jaar klaar zal zijn." Het voordeel ervan is dat je geen probleem met hoog radioactief afval hebt."
Toch kunnen we daar in deze klimaatcrisis niet op wachten, vindt Boutkan. "Ook op het gebied van veilig opslaan van kernafval zijn er veel technologische ontwikkelingen. Zo recyclet Nederland kernstaven, waardoor we veel minder kernafval overhouden en veel van het uranium recyclen."
Haalbare en betaalbare kernenergie
Video niet beschikbaar
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.