Het echte Paasverhaal
- Nieuws
- Het echte Paasverhaal
Dr. Fulco van Hulst is voor dr Kelder en Co een bijzondere gast. In een programma waar de wetenschap vrij baan krijgt, is deze keer een (wetenschappelijke) dominee te gast.
Van Hulst promoveerde op het beeld van Jezus. Deze doctor betoogde in zijn dissertatie dat niet zo zeer de verrijzenis van Jezus centraal moet staan, maar juist zijn gedrag.
Video niet beschikbaar
Deze liberale dominee begint met een uitleg aan atheïst Jort Kelder over waar het Paasverhaal voor hem voor staat. "Opstaan, vertrouwen hebben, voorbij de momenten die mensen figuurlijk doodmaken." Is het antwoord.
Voor Van Hulst is de vraag of Jezus daadwerkelijk uit de dood is opgestaan niet zo relevant. In de Bijbel wordt dit met zoveel woorden beschreven. "Hij is verschenen en in zijn daden herkenden zijn volgelingen Jezus." Dr Kelder vindt het wel belangrijk om te weten of het daadwerkelijk gebeurd is, want daar is dit programma voor.
Opstanding 'niet relevant'
Dr. Van Hulst: "Wat we weten is dat de verhalen die over hem geschreven zijn op zijn vroegst 40 jaar na de gebeurtenissen op papier zijn gezet. Dus wat er is gebeurd, we hebben geen flauw idee. We hebben de verhalen van de ooggetuigen van wat er daarna gebeurd is." Voor Van Hulst is het ook niet relevant. Het gaat er om waar Jezus voor stond: "Sociale gelijkheid en omzien naar elkaar."
Veel christenen zien Jezus als de zoon van God die is gestorven voor onze zonden. In dat licht bezien zij ook Pasen: als het feest van de wederopstanding van Jezus. Voor Van Hulst is Jezus niet de verlosser van zonden, eerder de brenger van naastenliefde.
Het geloof als 'superspreader'
Het kerkelijk samenzijn is deze corona-tijd verdacht geraakt. Een professor epidemiologie noemde kerkelijke samenkomsten 'superspreaders'. Van Hulst wil daar niet in mee gaan. "In Spanje was het de vrouwenmars die op 8 maart gelopen werd en in Nederland het volksfeest carnaval."
"Is het wel mogelijk de kudde bijeen te houden voor een dominee", vraagt dr Kelder. "Het is wel behelpen", zegt Van Hulst. De preken worden gemaild en met leden van de gemeenschap belt hij om te vragen hoe het met ze gaat. "Gebeden wordt er online niet", stelt Van Hulst.
Het zwaarste vindt hij zijn kerkeling die recent weduwnaar is geworden, waar hij niet bij langs kan om troost te bieden. Zijn slotwoorden zijn, zoals je van een dominee verwachten mag, vol naastenliefde: "Laten we niet angstig zijn dat we zelf ziek worden. Laten we vooral angstig zijn dat we niet een ander ziek maken."
dr Fulco van Hulst: Jezus was een linkse ebel
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.