Kwantumwetenschapper Carlo Beenakker is gelovig: 'Ik zie zoveel bizarre dingen, daar kan God wel bij'
- Nieuws
- Kwantumwetenschapper Carlo Beenakker is gelovig: 'Ik zie zoveel bizarre dingen, daar kan God wel bij'
Kwantummechanica zou de komende decennia de wereld ingrijpend kunnen veranderen. Dat vertelt natuurkundige Carlo Beenakker in De Ongelooflijke Podcast (EO). Ondanks dat Beenakker zich dagelijks bezighoudt om de grootste mysteries van het universum te ontrafelen, blijft hij christen: "Als je de wereld probeert te doorgronden, dan zie je zoveel bizarre dingen, dan kan God er wel bij."
#233 - Waarom kwantum alles gaat veranderen (over geloof & wetenschap met Carlo Beenakker en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Beenakker is hoogleraar van de Universiteit Leiden en heeft talloze wetenschappelijke prijzen gewonnen. Robbert Dijkgraaf noemde hem een van de allerbeste natuurkundigen van Nederland. Sommige mensen zullen het bijzonder vinden, maar hij gaat elke dag naar de kerk. "Iemand als Einstein vond het ook helemaal niet ingewikkeld om in God te geloven", vertelt hij. "Het is gewoon een volgende niveau waar we nog niet aan toegekomen zijn."
De hoogleraar praat veel over God, maar gebruikt dat niet in zijn vakgebied, zegt hij. "Het vak dat ik beoefen, daarin speelt religie geen enkele rol. Het helpt je niet, je schiet er niks mee op", vertelt hij. Zijn collega’s moeten wel eens om hem lachen als over God praat. "Daar heb je hem weer, denken ze dan. Ach, sommige mensen praten heel veel over Feyenoord, andere mensen praten heel veel over de wintersportvakantie die ze gaan doen", lacht hij.
Onder studenten merkt hij dat ze best veel interesse in religie hebben, juist omdat ze er niet mee zijn opgegroeid. "De mensen van twintig van nu, die weten niks", vertelt hij. Dat geeft de mogelijkheid om het geloof veel kernachtiger te definiëren: "God bestaat en hij kent je", aldus Beenakker. "Dingen zeggen als 'als je dit doet, dan krijg je straf of krijg je het eeuwig leven, dat snapt niemand meer."
Kwantumwetenschap
Beenakker houdt zich in zijn werk bezig met kwantummechanica. Voor een leek is dat best moeilijk uit te leggen. Het gaat over de wereld van atomen en moleculen. Die lijken zich soms heel anders te gedragen dan we eerder dachten. Regels die gelden in de zichtbare wereld, hoeven daar niet te gelden, vertelt Beenakker. "Atomen kunnen op twee plekken tegelijk zijn, bijvoorbeeld. Ze hoeven vaak niet te kiezen: wij zeggen vaak dat dingen aan of uit zijn, zwart of wit, maar daar kunnen ze allebei tegelijk zijn."
Wetenschappers zijn bezig met het bouwen van bepaalde computers die de principes uit de kwantumwereld overnemen. "Kwantumcomputers kunnen bepaalde sommen uitrekenen waar normale computers moeite mee hebben", vertelt hij. Het moment dat de kwantumcomputer doorbreekt wordt 'Q day' genoemd en volgens sommigen kan dat al vrij snel gebeuren.
Beenakker ziet vooral uit naar mogelijkheden in het creëren van medicijnen. "Geneesmiddelen ontwikkelen kost heel veel tijd. Dat kost miljoenen. Een kwantumcomputer kan dat gewoon doorrekenen, is de hoop, dus dan kun je sommige ziektes uitroeien." Het milieuprobleem gaan we er niet mee oplossen, denkt hij: "We hebben gewoon te veel koeien", aldus de nuchtere professor.