Dus jij dacht dat apen elkaar ontvlooien? Lariekoek
- Nieuws
- Dus jij dacht dat apen elkaar ontvlooien? Lariekoek
Vlooiende apen zijn bijna een cliché. Nu friemelen apen heel wat af in elkaars vacht, maar ze ontvlooien elkaar niet. Bioloog Steijn van Schie vertelt in Focus over deze lariekoek.
Biologische Lariekoek: Apen ontvlooien elkaar
Apen hebben zelden vlooien, dus dat kan de reden niet zijn dat ze elkaar regelmatig seconden, minuten of zelfs urenlang zitten te vlooien. Wat is dan wel de reden? Meestal verwijderen ze huidschilfers, plantenresten of viezigheid, legt Van Schie uit. Het is een manier om elkaar schoon te houden. Dat is niet alleen prettig maar ook goed voor de gezondheid. Apen met een schone vacht verkeren namelijk in een betere fysieke conditie.
Vlooien als sociale lijm
Maar dat is niet de enige reden dat apen elkaar vlooien. Het is ook goed voor de onderlinge sociale relaties. Vlooien is goed voor je positie en aanzien in de groep. Belangrijk, want apen zijn echte gezelschapsdieren. Gevlooi is de sociale lijm die de boel bij elkaar houdt. Daarnaast is het ook rustgevend. Dat zie je als er een spannende of stressvolle situatie optreedt – dan wordt er opeens een stuk meer gevlooid.
Lariekoek onder de loep
Vlooiende apen zijn slechts een van de vele 'urban myths' die je over de biologie tegenkomt. Steijn van Schie schreef er met zijn collega-biologen Maartje Kouwen en Koen Moons een heel boek over vol, Plassen over kwallenbeten. Ze lezen elke week in Focus voor uit dat boek. Bijvoorbeeld over de vraag of je nu echt blind kan worden als je op je stuitje valt:
Kun je blind worden als je op je stuitje valt?
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap