Hoe boer je anno 2023 nog goed?
- Nieuws
- Hoe boer je anno 2023 nog goed?
Geen ruimte meer voor boeren? Niets blijkt minder waar in ons postzegellandje! Als het aan ecomodernist dr. Hidde Boersma ligt, houden alle agrariërs de werklaarzen aan, maar verplaatsen ze zich massaal naar de fabriek. Ja, u leest het goed: de toekomst van ons voedsel is niet biologisch, maar keihard geteeld in een raamloos laboratorium en geproduceerd aan de lopende band. Zo houden we onze Natura 2000-gebieden intact en kunnen de dassen, herten en wolven welig blijven tieren.
Video niet beschikbaar
Boersma verbaast zich erover dat de politiek zo'n divers palet aan smaken kent, terwijl er op het thema duurzaamheid slechts één waarheid geldt. Dit is het "romantische" idee van extensiveren: biologisch boeren en genoegen nemen met een lagere opbrengst. "Hier heb je alleen wel veel meer land voor nodig, en dat gaat wel ten koste van de biodiversiteit", zo stelt hij.
Veeteelt
Landgebruik geldt voor Boersma als belangrijkste milieuparameter. Van alle landbouwvormen is veeteelt in dat opzicht het meest intensief − wereldwijd wordt zeventig procent van alle boerengrond ervoor gebruikt. Weg met al dat vee, zo luidt dus zijn devies. Op den duur althans, want voor nu bepleit hij vooral optimalisatie: gebruik agrarische grond voor de landbouwvorm waar deze het meest geschikt voor is.
Ideologie
Van huis uit is Boersma bioloog, en vanuit die professie kent hij geen onderscheid tussen genetische modificatie en klassieke teling. De angst voor dat eerste is volgens hem het gevolg van een succesvolle campagnestrategie tegen deze manier van voedselproductie, met name aangezwengeld door milieuorganisaties. Greenpeace geldt als een meest fanatieke en zit volgens Boersma ideologisch en antikapitalistisch in de race. "Het is fascinerend dat het verhaal dat zij sinds de jaren 70 propageren nog steeds het enige verhaal is."
Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app
Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.
Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.