Steeds meer vrouwen in de technieksector, maar ze stoppen er ook eerder mee
- Nieuws
- Steeds meer vrouwen in de technieksector, maar ze stoppen er ook eerder mee
Dankzij jarenlange campagnes kiezen jonge vrouwen steeds vaker voor een technische opleiding. Dat is hard nodig, want er is een groot tekort aan technisch personeel. Maar helaas verlaten veel vrouwen de techniek ook weer.
Video niet beschikbaar
"Je ziet dat in de afgelopen 10 jaar het aandeel vrouwen in alle exacte middelbareschoolprofielen en opleidingen is gegroeid. Dit geldt voor alle niveaus", vertelt data-analist Nina Terpstra van de Monitor Techniekpact. "Ook het aantal vrouwen met een technisch beroep neemt gestaag toe. Maar hoewel er meer vrouwen in de techniek zijn gaan werken, wordt nog altijd slechts 14 procent van de technische beroepen ingevuld door een vrouw."
Monteur met blonde krullen
Lucy van Ostade is motorfietsmonteur. Ze heeft haar eigen bedrijf, waar ze motoren repareert en workshops geeft aan andere motorliefhebbers. "Ik wil niet per se eigen baas zijn," vertelt ze. "Maar het werken in een grote motorzaak was voor mij gewoon heel erg lastig. Dat ga ik nooit meer doen."
Lucy startte vol enthousiasme en vertrouwen in de motorbranche. "Ik had een oproep geplaatst op social media voor een baan, en daarop reageerde een motorzaak: kom maar een dagje proefwerken en dan zien we wel. Zij gaven mij het vertrouwen dat ik dit kon."
Vertrouwen
Dat vertrouwen was heel belangrijk voor haar, vertelt Lucy, want er zijn ook zat mensen die haar adviseerden dat ze beter wat anders kon gaan doen. "Het is niet zo dat mannen van nature meer zelfvertrouwen hebben, maar de wereld geeft hen meer zelfvertrouwen in dit vakgebied."
Na alle kansen en ervaringen bij de motorzaak, ging Lucy werken bij een andere zaak. "Ik dacht dat dat mijn droombaan was. Maar van tevoren weet je niet hoe de sfeer en hiërarchie zijn in een bedrijf."
Een afleiding voor collega's
"Ik hou echt wel van een grapje, dat is het niet", verduidelijkt Lucy. "Maar als jouw leidinggevende tegen je zegt dat je niet tussen de monteurs mag staan, omdat je dan een afleiding bent voor je collega's, wat moet je dan terugzeggen?"
"Ik kreeg een bloemetje op secretaressedag", vertelt ze verder. "Een enorm boeket, want alle vrouwen kregen dat op die dag. Maar ik ben monteur, geen secretaresse. Ik heb me nog nooit zo geschaamd."
'Maak het bespreekbaar'
Toch wil Lucy niemand de schuld geven. "Het was niet doelbewust. Die collega's en leidinggevende wisten gewoon niet hoe ze om moesten gaan met een vrouw in de werkplaats. Wat al behoorlijk kan helpen: vraag het gewoon, maak het bespreekbaar."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.