Wetenschap & Techniek
NTR

Exoplaneten: bestaat er een tweede aarde?

foto: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltechfoto: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
  1. Nieuwschevron right
  2. Exoplaneten: bestaat er een tweede aarde?

Elke week neemt ruimtefreak en geluidstechnicus Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte. Deze week gaan we met hem op zoek naar planeten buiten ons zonnestelsel, ook wel bekend als exoplaneten.

Column van Hens Zimmerman: Exoplaneten

In de afgelopen tijd zijn er allerlei methoden ontwikkeld om exoplaneten op te sporen, vertelt Zimmerman in nachtprogramma Focus. “Nog maar dertig jaar geleden wisten we niet eens of er planeten bestonden buiten die in ons zonnestelsel,” vertelt hij, “maar inmiddels staat de teller op 3.527 exoplaneten.” Via de website Planet Hunters kun je ze trouwens ook zelf helpen zoeken.

Nu we weten dat er exoplaneten bestaan, rijst natuurlijk de vraag of daar ook planeten tussen zitten die lijken op die van ons. Want wie weet kunnen we daar in de toekomst een keer naartoe verkassen. Aan welke eisen moet zo'n Aarde 2.0 dan voldoen?

Olifant op je rug

Ten eerste moet de planeet ongeveer dezelfde zwaartekracht hebben als onze aarde, legt Zimmerman uit. “Een al te zware planeet heeft ook een grotere zwaartekracht, en daar zijn we nou eenmaal niet op gebouwd. Stelt u zich eens voor: boodschappen doen met een olifant op uw rug.” En te weinig zwaartekracht is ook weer niet goed, want dan zouden we de hele dag over de planeet ronddwarrelen.

Ook de atmosfeer van Aarde 2.0 moet lijken op die van onze eigen planeet, zegt Zimmerman, bijvoorbeeld om ons te beschermen tegen meteorieten. En eigenlijk hebben we ook een ionosfeer nodig: een laag die beschermt tegen allerlei gevaarlijke straling uit het heelal.

Een handjevol kandidaten

Hebben we al zo’n alternatieve aarde gevonden? Waarschijnlijk wel, zegt Zimmerman. Op grote afstand van de aarde is natuurlijk lastig te zeggen of een planeet aan al onze eisen voldoet. “Maar er is inmiddels een handjevol planeten bekend met ongeveer de massa van onze aarde en op de juiste afstand van de ster waar ze omheen draaien. Kepler-186f, Kepler-442b en Kepler-62f zijn op dit moment kandidaten voor Aarde 2.0.”

Wil je meer mooie columns over de ruimte? Beluister ze allemaal in de podcast Focus Wetenschap.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie