Jortcast: Kleinere universiteiten, minder studenten? 'Veel komen voor de prestige, niet voor de wetenschap'
- Nieuws
- Jortcast: Kleinere universiteiten, minder studenten? 'Veel komen voor de prestige, niet voor de wetenschap'
Steeds maar toenemende studentenaantallen en overwerkte onderzoekers: wordt het niet eens tijd dat universiteiten kleiner worden? "Laat ze lekker een beroepsopleiding bij het hbo doen", oppert Jort Kelder in de nieuwe Jortcast. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe academisch jaar spreekt hij met de baas van de Universiteit van Amsterdam: prof. dr. Geert ten Dam én met prof. dr. Remco Breuker (Universiteit Leiden) van WO in Actie.
De nieuwe Jortcast - over studentenoverschotten, hoge werkdruk en brute ontgroeningen - vind je in je podcastapp, of beluister 'm hieronder:
#364 - Woke wetenschappers en brute ontgroeningen - De Jortcast
Dit studiejaar stijgen de studentenaantallen met ongeveer tien procent. "Dat groeit elk jaar", vertelt Ten Dam. "Met zowel nationale als internationale studenten. Nederlandse universiteiten staan goed bekend, dus dat trekt."
'Veel studenten komen voor de prestige, niet voor de wetenschap'
Jort vraagt zich af: "Iedereen gaat maar naar de universiteit, waarom niet naar het hbo?"
"Daar ben ik helemaal voor", zegt Breuker, van WO in Actie, een beweging die zich hard maakt tegen bezuinigingen bij universiteiten en een snelle toename van het aantal studenten. "De universiteit wordt wat dat betreft echt overschat en is niet noodzakelijk het hoogst haalbare. Veel studenten komen voor de prestige en niet voor de wetenschap."
Ook Ten Dam stelt dat niet iedereen naar de universiteit hoeft. "Maar als je vindt dat de universiteit niet zou moeten groeien, wie laat je dan buiten de poort, en wie haal je binnen?" Dat vaststellen is volgens haar "makkelijker gezegd dan gedaan."
Vooral witte meisjes toegelaten?
Een voorbeeld: een paar jaar geleden is voor de opleiding geneeskunde het lotingssysteem afgeschaft. Dat betekent dat studenten decentraal geselecteerd moesten worden: dat gebeurt dan onder meer op basis van eindexamencijfers en motivatie.
Het gevolg, volgens Ten Dam: veel meer witte meisjes. "Als je motiveert, dan geef je daarbij ook vaak aan of je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk hebt gedaan." Studenten die via vrienden of familie een baantje konden krijgen bij een huisarts of apotheek, zouden dan meteen een streepje voor hebben. Ten Dam: "Maar dan moet je wel iemand kénnen die huisarts is. Ik bedoel maar: wie bepaalt op voorhand wie excellent is?"
Jort: "Maar is het een groot probleem dat ze wit zijn? Dat lijkt mij een racistische argumentatie..."
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.