Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Online diagnose: is dat knobbeltje een vetbultje of kanker?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Online diagnose: is dat knobbeltje een vetbultje of kanker?

Is dat knobbeltje nou een eenvoudig vetbultje of vergevorderde kanker? Ruim twee derde van de Nederlanders zoekt online naar informatie over hun gezondheid en leefstijl. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk om op internet een diagnose te zoeken voor je gezondheidsklachten? In Spraakmakers ging het vanochtend over de stelling: Nederlanders hechten te veel waarde aan medische informatie op internet.

Video niet beschikbaar

Sociaal wetenschapper Fam te Poel deed onderzoek naar de online gewoontes van vijfduizend Nederlanders op het gebied van gezondheidsinformatie. Online informatie over gezondheid kan er volgens haar voor zorgen dat mensen zich onterecht angstiger gaan voelen. Daarom vindt ze dat het heel belangrijk is om betrouwbare informatie op te zoeken. Die vind je volgens Te Poel niet door op je klachten te googelen, maar door gericht naar websites te gaan die je informatie kunnen geven.

Thuisarts.nl

Eén van die sites is thuisarts.nl. Patrick Jansen is naast redacteur ook huisarts en zo’n 80% van zijn patiënten heeft voor hun bezoek online al even gekeken wat de klachten zouden kunnen betekenen. Dat vindt hij niet erg. Mensen kunnen volgens hem namelijk heel goed onderscheid maken tussen welke informatie wel en niet betrouwbaar is. ''Het helpt patiënten ook om beter geïnformeerd naar hun huisarts te gaan. Het gesprek wordt zinvoller en effectiever.''

Quote

Door vooraf informatie op te zoeken op internet kun je gerichter vragen stellen bij de arts

Jeroen van Grunsven heeft kanker

Jeroen van Grunsven, lid van de Spraakmakers community, heeft zelf kanker en vertelt veel baat te hebben bij medische informatie op internet. ''Het helpt om een beter gesprek aan te kunnen gaan met de arts. Zo’n arts heeft maar beperkte tijd. Door vooraf informatie op internet te zoeken kan je gerichter vragen stellen.'' Van Grunsven zoekt vooral informatie die wetenschappelijk onderbouwd is en checkt de informatie op meerdere sites.

Quote

Mensen die angstig worden van informatie, zouden dat ook zijn geworden zónder internet

Huisarts Doortje Graafmans

Huisarts Doortje Graafmans vindt het ook prima dat haar patiënten informatie inwinnen op internet zolang ze maar het kaf van het koren weten te scheiden. ''Mensen die heel angstig van de informatie worden, zouden dat ook wel zijn geworden, zónder internet.'' Slechts een hele kleine minderheid gaat echt de discussie met haar aan. En soms heeft ze er zelf ook nog iets aan. ''Mensen komen dan binnen met een printje met informatie waarop dingen staan waarvan ik denk: Goh, dat wist ik zelf nog niet!''

Ster advertentie
Ster advertentie