Wat heeft TESS de mensheid te bieden?
- Nieuws
- Wat heeft TESS de mensheid te bieden?
De Transiting Exoplanet Survey Satellite, kortweg TESS, werd door de NASA gelanceerd om het heelal af te speuren naar exoplaneten. U weet wel, planeten waar mogelijk leven op voorkomt. TESS is er inmiddels 3.363 op het spoor.
De beroemdste ruimtetelescoop is zonder meer de in april 1999 gelanceerde Hubble-telescoop, die binnenkort wordt opgevolgd door de nog te lanceren James Webb-telescoop. TESS is iets minder bekend, maar niet minder interessant: een planeetjager. Deze telescoop speurt het hemelfirmament af naar exoplaneten, en dan bij voorkeur planeten die ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als onze aarde, zodat er misschien wel leven kan voorkomen.
TESS is de opvolger van de Kepler-telescoop, die na 9 jaar trouwe dienst en zo’n 4500 ontdekte exoplaneten de pijp aan Maarten gaf. Veel van de nieuw ontdekte exoplaneten zijn inmiddels aan TESS te danken. Door TESS ontdekte planeten hebben de letter T, O en I in hun naam, wat staat voor TESS Object of Interest.
TESS heeft inmiddels zo’n 85% van de hemelbol gescand. Wat heeft dat ons tot nu toe opgeleverd? Op dit moment zijn er 3.363 TOI’s, wat nog niet automatisch exoplaneten hoeven te zijn. Het kunnen bijvoorbeeld ook meetfouten zijn. Er zijn tot nu toe 129 bevestigde exoplaneten die door middel van TESS zijn ontdekt.
Aan flarden gescheurd
Van de TESS Objects of Interest hebben er 760 een radius van maximaal vier keer die van de aarde. Dat maakt ze extra interessant in onze zoektocht naar leven buiten de aarde. In 2019 kwam TESS in het nieuws omdat met behulp van deze telescoop zichtbaar werd hoe een ster aan flarden werd getrokken door een zwart gat. Omdat TESS dat deel van het heelal al een tijdje aan het fotograferen was, konden astronomen terug in de tijd kijken en precies zien hoe dat proces in zijn werk ging.
TESS heeft ondertussen nog lang niet haar laatste data verzameld, dus we zullen vast nog veel meer exoplaneten en andere ontdekkingen doorkrijgen van deze telescoop.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co.
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus.
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap.