Wetenschap 2020: Sterrenkundigen ontdekken 'nieuw' zwart gat, dichter bij dan ooit
- Nieuws
- Wetenschap 2020: Sterrenkundigen ontdekken 'nieuw' zwart gat, dichter bij dan ooit
Spectaculair nieuws van ver in 2020, ver boven ons hoofd: de zuidelijke sterrenwacht ESO in München maakte in mei bekend dat het dichtstbijzijnde zwarte gat óóit is gevonden. Dat zou kunnen betekenen dat het aantal zwarte gaten in ons universum nog veel groter is dan we al dachten. En let op: de zwarte gaten zijn allesverslindend. Vijf vragen voor wetenschapsjournalist Govert Schilling bij Stax&Toine.
Nooit eerder werd zó dichtbij de aarde een zwart gat ontdekt
Hoe baanbrekend is de vondst van dat zwarte gat op "slechts" 1000 lichtjaren afstand?
"Het is heel fascinerend. Als je zo iets fascinerends tegenkomt en het ligt zo om de hoek dat is fantastisch. Het is nog altijd op tien biljard kilometer afstand. Dus naar menselijke maatstaven nog heel ver weg. Maar je zou toch kunnen zeggen als je ons melkwegstelsel vergelijkt met Amsterdam, en je woont in één van de buitenwijken heb je nu opeens zo'n zwart gat ontdekt in jouw straat."
Zwarte gaten zuigen toch dingen op? Is er de kans dat onze planeet ook gevaar loopt?
"Wij hoeven ons geen zorgen te maken. Het wordt anders als je in een ruimteschip stapt en je vliegt willens en wetens naar zo'n zwart gat."
De ontdekking doet vermoeden dat er veel meer van dat soort 'rustige' zwarte gaten zijn?
"Je kan een zwart gat niet zien, het is zwart, dus je moet het opsporen door invloed op de omgeving, je ziet dat er iets ronddraait en dat moet je meten. Soms zie je het gas met röntgen, op die manier zijn er slechts een handjevol zwarte gaten ontdekt. Zo zijn er een paar opgespoord, maar je denkt dan natuurlijk wel er zijn er meer. Deze ontdekking maakt aannemelijk dat er veel meer zijn."
Waar komt onze fascinatie voor zwarte gaten eigenlijk vandaan? (En die van wetenschappers?)
"Voor ons natuurlijk het griezelige aspect. Het allesverslindende. Maar voor sterrenkundigen zijn ze fascinerend omdat ze niet goed begrepen worden. Niemand kan begrijpen wat er gebeurd in een zwart gat. Snappen we meer over zwarte gaten, dan snappen we meer van de hele natuur, de oerknal en het gedrag van deeltjes. Quantum-fysica. Een heleboel raadsels zouden hun oplossing kunnen bereiken wanneer we dit begrijpen."
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 6 mei.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.