Verhoogt regelmatig negatief denken de kans op dementie?
- Nieuws
- Verhoogt regelmatig negatief denken de kans op dementie?
Mensen die langdurig en regelmatig negatief denken, hebben een grotere kans op Alzheimer, suggereert een nieuwe studie. Het hangt niet alleen samen met cognitieve achteruitgang, maar ook met de aanmaak van schadelijke eiwitten in het brein.
Het was al bekend dat angsten en depressie het risico op dementie verhogen. In deze studie probeerden de onderzoekers te achterhalen of dat te maken heeft met een specifiek aspect daarvan: repetitive negative thinking (RNT), oftewel herhaaldelijk negatief denken.
Dans haalt mensen met dementie uit isolement
Voor het onderzoek werden ruim 350 55-plussers over een periode van meerdere jaren gevolgd, en regelmatig ondervraagd over mogelijke negatieve gedachten. Daarnaast kregen ze ook een test om symptomen van angsten en depressie de achterhalen.
Plaques en eiwitten
De mensen die relatief vaak negatieve gedachten hadden, lieten over een periode van vier jaar een grotere achteruitgang in geheugen zien, samen met andere aspecten van cognitieve achteruitgang. Ook lieten hersenscans grotere hoeveelheden amyloide plaques en tau-eiwitten zien, die een rol spelen bij Alzheimer. Het onderzoek is gepubliceerd in Alzheimer's and Dementia.
Interessant aan de studie is dat angsten en depressie wel verband hielden met de cognitieve achteruitgang, maar niet met de opbouw van plaques en eiwitten. Dat zou kunnen betekenen dat de negatieve gedachten de hoofdreden zijn dat angsten en depressie bijdragen aan het risico op Alzheimer, denken de onderzoekers.
Zoals vaker met dit soort studies, gaat het hier om een verband, ook wel correlatie genoemd. Dat betekent dat nog niet bekend is of de negatieve gedachten de cognitieve achteruitgang veroorzaken. In een volgende studie willen de onderzoekers dat proberen te achterhalen. Ook willen ze onderzoeken of zaken als meditatie en mindfulness de spiraal van negatieve gedachten kunnen doorbreken.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap