Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Bevallen in bad, is dat wel veilig?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bevallen in bad, is dat wel veilig?

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om in warm water te bevallen. Maar hoe veilig is zo’n badbevalling eigenlijk? De internationale onderzoeksorganisatie Cochrane zocht het uit.

Bevallen in bad lijkt veilig

De ene vrouw gruwt bij het idee, de andere lijkt het wel wat: bevallen in bad in plaats van op een bed of baarstoel. Zo’n badbevalling kan in het ziekenhuis, maar je kunt ook je eigen bad gebruiken of een mobiel bad in je huis zetten, vertelt gynaecoloog Martine Hollander (Radboudumc) bij Nieuws en Co.

Warm water ontspant

Onderzoekers van de organisatie Cochrane legden de resultaten uit een groot aantal eerdere studies naar de badbevalling naast elkaar. "De belangrijkste boodschap van dit grote onderzoek onder ruim 3.600 vrouwen," zegt Hollander, "is dat het veilig is." Bevallen in bad kan dus geen kwaad, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. En het lijkt ook een voordeel te hebben: het aantal vrouwen dat bij een badbevalling een ruggenprik nodig heeft, is ongeveer 10% lager dan bij 'normale' bevallingen.

Warm water werkt ontspannend en licht pijnstillend, legt Hollander uit. Dat is voor sommige vrouwen een reden om te kiezen voor een badbevalling. "Hoe meer een bevallende vrouw ontspant, hoe groter de kans dat de bevalling vlot verloopt."

Ernstige zwangerschapsvergiftiging

Toch is bevallen in het water niet voor alle vrouwen een goed idee, benadrukt de gynaecoloog. Bijvoorbeeld voor vrouwen met grote gezondheidsproblemen, zoals een ernstige zwangerschapsvergiftiging, is het niet aan te raden. Hollander: "Als iemand onwel wordt, kan het best een klus zijn om haar uit bad te krijgen." Vrouwen die in bad willen bevallen, moeten dus gezond genoeg zijn om zelf in en uit het bad te klimmen en moeten weinig kans hebben om bijvoorbeeld flauw te vallen.

Lees meer over verschillende manieren van bevallen op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie