Kinkhoestvaccinatie voor zorgpersoneel: Essentieel voor de bescherming van baby's
- Nieuws
- Kinkhoestvaccinatie voor zorgpersoneel: Essentieel voor de bescherming van baby's
Om te voorkomen dat meer baby's kinkhoest oplopen, pleit de Gezondheidsraad ervoor dat zorgmedewerkers een vaccinatie aangeboden krijgen van hun werkgever. Astrid Nielen, jeugdarts en strategisch medisch adviseur van de GGD in Amsterdam, legt uit hoe de vaccinatie van zorgpersoneel bijdraagt aan de bescherming van pasgeborenen. "Een vaccin zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen ernstige vormen van kinkhoest en tegen ziekenhuisopname", aldus Nielen.
Video niet beschikbaar
Kinkhoest kan ernstige gevolgen hebben voor jonge baby’s, vooral voor diegenen wiens moeders tijdens de zwangerschap niet gevaccineerd zijn. Baby's krijgen hun eerste kinkhoestvaccin pas na twee maanden, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking en ademhalingsproblemen. Nielen benadrukt: "Als je als jonge baby kinkhoest krijgt, kan dat leiden tot behoorlijke problemen, en soms zelfs overlijden."
Herhaalde aanbevelingen van de Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad heeft in het verleden, in 2017, al opgeroepen tot een verhoogde vaccinatiegraad onder zorgpersoneel. De herhaling van dit advies nu benadrukt de urgentie van de situatie. Nielen stelt: "Alle beetjes helpen. Dus als werkgevers een steentje willen bijdragen aan het terugdringen van kinkhoest, dan is dat positief." De vraag is of deze herhaalde aanbevelingen voldoende impact hebben gehad.
Uit onderzoek onder zorgmedewerkers blijkt dat er een zekere bereidheid is om zich te laten vaccineren. Nielen legt uit dat veel zorgmedewerkers al langer dan vijf jaar niet gevaccineerd zijn of helemaal nog nooit een vaccinatie hebben gehad. "Er is bereidheid om dit te doen. Wel is het belangrijk dat er geen sprake is van dwang", benadrukt ze.
Bereidheid tot vaccinatie
Het toegankelijk maken van vaccins is cruciaal. Nielen merkt op dat bij de GGD vaccins relatief gemakkelijk beschikbaar zijn. "Wij vallen onder de GGD en hebben korte lijntjes. Bij andere instanties, zoals kinderdagverblijven, kan het wellicht wat lastiger zijn. Maar als werkgevers dit regelen, dan is dat wel goed."
Toch zijn er ook zorgmedewerkers die aarzelen om zich te laten vaccineren. De Gezondheidsraad benadrukt ook dat vaccineren van zwangere vrouwen de beste bescherming biedt voor baby's, maar de vaccinatiegraad onder zwangere vrouwen ligt momenteel op slechts 70%. Nielen wijst op verschillende factoren die bijdragen aan deze lage graad: "Vaccineren is voor veel mensen niet meer zo vanzelfsprekend als jaren geleden. Mensen hebben twijfels en maken zich zorgen over bijwerkingen, soms meer dan over de ziekte zelf."
Aanpak voor verhoogde vaccinatiegraad
Om de vaccinatiegraad onder zwangere vrouwen en zorgpersoneel te verhogen, probeert de GGD in Amsterdam de achterliggende redenen van de lage bereidheid in kaart te brengen. "We willen het gemakkelijker maken om een vaccin te krijgen, we willen meer de wijken ingaan en het ook makkelijker maken om met vragen te komen over de vaccins", zegt Nielen. "Zo kunnen we mensen beter voorlichten en hun zorgen wegnemen."
Vaccinatie
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.