Hoe is de maan eigenlijk ontstaan?
- Nieuws
- Hoe is de maan eigenlijk ontstaan?
China, de VS, Europa, Israël: ze zijn allemaal druk bezig met maanexpedities. Maar hoe is de maan eigenlijk ontstaan? Edgar Steenstra promoveerde erop, en was te gast bij Focus.
Hoe is de maan ontstaan?
Volgens Steenstra bestaat er een relatief goede hypothese over het ontstaan van de maan. "Die is zo’n 4,4 miljard jaar geleden gevormd uit de brokstukken van een botsing tussen de aarde en een andere planeet." Edgar Steenstra deed jaren onderzoek naar het ontstaan van planeten, en promoveerde deze week aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als petroloog doet hij vooral onderzoek naar (what's in a name) stenen.
Bij brokstokken denk je niet meteen aan een mooie ronde vorm. Dat de maan nu toch zo mooi rond is, komt waarschijnlijk door een proces van samensmelting en samenklontering, legt Steenstra uit. En daarnaast heeft de zwaartekracht ook een rol gespeeld.
Aan het begin van dat proces was het behoorlijk warm op de maan: tussen de 2300 en 3500 graden Celsius. Steenstra ontdekte dat door maanstenen te bestuderen. Die bracht hij onder hoge druk tot hoge temperaturen, om te kunnen kijken welke chemische processen daarbij optraden. Gewapend met die kennis bestudeerde hij vervolgens onbehandelde maanstenen.
Gestolde lava
Voor wie zich afvraagt wat die donkere vlekken op de maan nu precies zijn: dat zijn gestolde lavastromen. "Vroeger waren er enorme lavastromen op de maan, die ergens tussen de 3 en 4 miljard jaar geleden zijn gestold".
Meer weten? Lees op NPO Focus hoe ons zonnestelsel is ontstaan, en ons heelal.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap